IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини, заради които трябва да цените вашето семейство

25 декември 2014 14 10

Дори някои от членовете му да ви дразнят

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Празничният сезон е вече в разгара си и вероятно много от вас планират да прекарат Бъдни вечер, Коледа и/или Нова година в компанията на членовете на семейството си.

За някои от вас това може и да не е много добра перспектива, но да спазвате навика и традицията или просто да нямате други планове. Дори и някои членове на фамилията ви да ви дразнят и да знаете, че заради тях няма да можете да си изкарате много весело, все пак трябва да се научите да цените времето си с близките хора. А ето и защо:

1. Защото това е вашето семейство.

Може някои ваши роднини да ви дразнят и всяка година да спорите с тях по едни и същи въпроси, но опитайте тази година да се държите по-мило и внимателно с тях. Все пак те са ваши близки и ви обичат. Особено ако става въпрос за родителите ви, баби и дядовци, братя и сестри – това са хората, които винаги ще са до вас в лоши и хубави моменти.

2. Ако не можете да избегнете семейните обяд/вечеря, поне се забавлявайте.

Има хора, които се чувстват гузно да отказват на близките си да прекарат коледните празници с тях и отиват на семейните сбирки, но някак по принуда. С такава нагласа няма как да си прекарате весело. Направете всичко възможно да не мислите отрицателно, на път за дома на родителите ви, баба ви и дядо ви, свекъра и свекърва ви и т. н. Сигурно бихте предпочели да прекарате Коледа, лежейки на някой екзотичен плаж, вместо да седите на масата със скучните си роднини, но все пак като сте тръгнали на семеен празник, поне се опитайте да се държите съпричастно към близките си, особено ако те са приготвили празничната трапеза.

3. Има добър шанс да опознаете близките си.

Коледните празници са идеалното време да прекарате повече мигове с родителите си, с братята и сестрите си и с племенниците си, особено, ако живеете в различни градове или държави. Разговаряйте повече с роднините си и се опитайте да навлезете по-дълбоко в техния живот, радости и проблеми. Това ще ви припомни колко близки сте си всъщност и колко много държите едни на други.

4. Може би и вие не сте идеалният роднина.

Вероятно си мислите, че сте най-модерният, най-интелигентният, най-успелият, най-възпитаният и най-щастливият сред роднините си, но това може да не е така. Може и да не сте най-перфектната дъщеря/син, снаха/зет, сестра/брат, внучка/внук, зълва/девер, леля/чичо и др., за каквито се мислите. Не е ясно какви сте точно в техните очи. Може и вие да дразните другите с нещо от поведението си, така че бъдете по-великодушни!

5. Близките ви ще ви научат, че не можете да променяте хората и че, ако обичате човек, трябва да го приемате такъв, какъвто е.

Човек не може да избира роднините си и обикновено ги обича такива, каквито са. Това може да е ценен урок за вас, ако размишлявате върху него. Ние си избираме сами единствено приятелите и романтичните партньори в живота, но често започваме да се опитваме да ги променяме, вместо да ги приемаме с всичките им качества и слаби страни. Уж изборът е наш, а сме все недоволни...

6. Добрите отношения с членовете на семейството са важни.

Хората подценяват често факта, че за да се чувстват щастливи и в мир със себе си, трябва да са в добри отношения и с най-близките си роднини. Понякога те се отчуждават от тях или направо се изпокарват с тях, но след време горчиво съжаляват, макар и понякога да не си го признават. Когато човек е в някакъв конфликт с член от семейството си, винаги нещо му тежи на душата. Празниците около Коледа са идеалното време да инициирате сдобряване или затопляне на отношенията си с някой свой роднина. Използвайте го!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари