IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се развивате в службата, когато няма стълба за изкачване

9 декември 2014 11 01

Учете се, създавайте контакти и не се отчайвайте

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако работите в голяма компания и се справяте добре със задълженията си, можете да разчитате на повишение на заплатата, длъжността и отговорностите, но ако работите в малка фирма, където няма корпоративна стълбица за изкачване, реално няма и накъде да се развивате.

За много млади професионалисти, които търсят възможности за развитие в кариерата си, това е доста демотивиращо. Факт е обаче, че човек може да натрупа полезен опит дори и в малка фирма. Тези придобити умения могат след две, три или пет години, да му отворят възможността за стартирането на частен бизнес.

Ето и трите основни неща, на които да заложите в службата, ако виждате, че няма накъде да се развивате:

1. Създавайте полезни контакти

Всички сме чували, че за всеки специалист е важно да си създава мрежа от контакти в сектора, в който се развива, а също така – да си намери наставник/ментор, който да му открехне някои тайни в индустрията. Ако виждате, че в сегашната ви работа няма да имате възможност за развитие, то поне се постарайте да изградите разнообразие от връзки с физически и юридически лица, които могат да ви бъдат полезни един ден.

Искайте обратна връзка, съвети и информация от хората, с които работите ежедневно във вашия бранш. Някой ден същите тези хора могат да ви бъдат много полезни – те могат да подкрепят ваша бизнес инициатива, могат да ви дадат безплатни консултации, да ви помогнат с някакъв важен ресурс и всичко това да доведе до вашето професионално развитие.

2. Винаги се учете

Освен че трябва да се стараете да създавате полезни контакти в бизнеса, вие трябва да се стараете да трупате знания и постепенно да се превърнете в експерт в някаква област. Работете усилено дори в службата, в която виждате, че няма накъде да израснете. Дори пет-шест години да тъпчете на едно място като позиция, вие все пак ще сте напреднали като опит. Би трябвало за този период вие да научите всичко за работата, с която се занимавате и да се превърнете в истински професионалист. Разберете кои са по-слабите ви страни в професията ви и ги развивайте, докато имате време за това. Не се знае, някой ден тези умения могат да се окажат ключови, за да преминете към следващото ниво в кариерата си.

3. Грижете се за себе си

Грижете се за духа и за тялото си, а това ще ви осигури емоционално благополучие. Ако наистина се чувствате в застой в службата, не си позволявайте да се отчайвате. Може би пък това е периодът, в който трябва да инвестирате повече време и усилия в личния си живот. Просто не губете своя ентусиазъм и своите мечти за кариера. Вярвайте, че ще дойде подходящото време и за тяхната реализация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари