IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо майките не искат дъщерите им да правят секс в пубертета

12 декември 2014 13 15

6 причини защо жените се страхуват от това

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Жените, които са майки на дъщери в тийнейджърска възраст се ужасяват от възможността наследничките им да започнат да правят секс прекалено рано.

Бащите също се ужасяват от тази опция и затова гледат да не мислят за нея, но майките се чувстват някак по-съпричастни към изборите, които дъщерите им правят в живота.

Понякога този страх произлиза от техния личен опит. Много жени са разбрали, че няма никакъв смисъл да се избързва със секса, но не смеят да очакват целомъдрие от своите момичета. Те просто се надяват дъщерите им да се въздържат от полов живот, поне докато завършат средното си образование или докато не започнат сериозна връзка с момче, което ги обича и се грижи за тях.

Ето и няколко причини защо майките се ужасяват, че дъщерите им могат да започнат да правят секс твърде рано:

1. Сексът в гимназията рядко може да бъде опазен в тайна.

Дори дъщеря ви да не сподели на приятелките си, че е правила секс, има голяма вероятност момчето да се похвали на приятелите си и това да се разчуе из цялото училище. Обикновено този вид слава не води до особено приятни емоции.

Освен това момчетата в пубертета, които правят секс са хвалени, а момичетата са считани за „лесни“. Обществото продължава да счита, че сексуално активните момичета в гимназията са твърде леки и те са съдени и одумвани зад гърба.

2. Телевизията, киното, рекламите и музикалните клипове създават погрешна представа за това какво представлява сексът.

За съжаление подрастващото поколение си създава една погрешна представа за секса и интимността, информирайки се от медиите, киното и музиката. Нещата в реалния живот не са същите като тези на малкия и големия екран и обикновено тийнейджърите остават разочаровани след първия си сексуален акт, защото имат съвсем други очаквания.

3. Децата в пубертета не са готови за емоционалната отговорност, която се изисква от един сексуално активен човек.

В едно скорошно проучване се казва, че мозъкът на момичетата в пубертета не е готов да се справи с прекалено силните им емоции и чувства. „Тийнейджърите използват амигдалата, област в мозъка, голяма колкото бадем, да ръководи инстинктите и реакциите им, докато възрастните разчитат на фронталния кортекс за същото. За това реакциите на възрастните са много по-рационални, а тези на подрастващите – незрели и импулсивни“, казват авторите на проучването. В общи линии в пубертета трудно се взимат разумни решения, а любовните разочарования изглеждат като края на света.

4. Опцията за нежелана бременност винаги съществува.

Въпреки че обществото днес е много по-информирано за рисковете от нежелана бременност и полово предавани болести в пубертета, все пак много момичета са изложени на този риск в гимназията. Абортът при жени, които не са раждали, може да доведе до безплодие и/или хормонални проблеми.

5. Момичетата, които започват да водят полов живот по-рано, са по-застрашени от комплекси

Колкото по-рано едно момиче започне да води полов живот, толкова по-голям е рискът то да бъде изложено на критика от своя сексуален партньор/партньори и това да навреди на цялостното му самочувствие. Момчетата в пубертета понякога са изключително критични към женското тяло (тъй като са си създали идеален образ, базиран на снимки от списания и т. н.) и могат да създадат истински комплекси на своята сексуална партньорка, които тя да не може да преодолее цял живот.

6. Сексът е хубав само с правилния партньор.

Има смисъл момичетата да изчакат със стартирането на половия си живот, тъй като сексът без чувства рядко носи удовлетворение. В техен интерес е да отворят тази глава в живота си едва след като започнат сериозна връзка и са сигурни в намеренията на своя любим.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари