IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква информация никога да не поствате в социалната мрежа

16 януари 2015 15 57

Топ 6 на най-деликатните теми

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

В днешно време дискретността става все по-малко харесвана и желана, а до голяма степен това се дължи на нарастващата популярност на социалните медии, особено сред по-младите хора.

Но има неща, които все пак не трябва да публикувате в интернет, колкото и да искате да ги споделите с приятелите си.

Ето и шест неща, за които е по-разумно да запазите дискретност, за да не си навлечете беля:

1. Домашния или/и служебния си адрес.

Никога не пишете целия си адрес във вашия facebook профил. Също така не поствайте и детайлни снимки от интериора на дома си, ако не искате да впечатлите крадците. Ако имат адреса ви и мотив да ви оберат – те задължително ще го направят. Внимавайте и с геотагове, които също могат да издадат адреса ви, ако сочат към едно и също място.

2. Снимки на чужди деца.

Ако имате дете и искате да публикувате негови снимки в социалните мрежи – това си е ваше решение, но ако ще поствате снимки с негови приятелчета, добре е да попитате родителите им дали са съгласни. Има по-консервативни хора, които категорично не искат снимките на децата им да бъдат публично достояние в интернет.

3. Подробности как и кога ще заминавате на почивка.

Ако ви предстои да пътувате за по-дълъг период от време, спестете тази информация на приятелите си в социалните мрежи. Може да им кажете къде сте били, но едва след като се върнете. Иначе е възможно и да "поканите“ на гости някой крадец. Освен това никога непубликувайте целия маршрут от предстоящото си пътуване ("Аз съм в Мадрид от 10 до 17 октомври, в Берлин съм от 17 до 25 октомври, а в Рим от 25 до 31 октомври).

4. Улики за паролите ви в социалните мрежи.

Онлайн въпросите за сигурност не са от най-надеждните и по-специално, когато тази информация може да се намери лесно на профила ви в социалната мрежа. Например, името на детето ви, на което сте пускали купища снимки, да е и паролата ви (или пък името на домашния ви любимец).

5. Твърде лични/интимни снимки

Едва ли ще тръгнете да поствате свои голи снимки в Instagram, Facebook или Twitter, но все пак внимавайте с всички по-освободени кадри. Нали не искате вашите предизвикателни, закачливи и секси снимки да се появят в някой порно сайт?

6. Твърде детайлна лична финансова информация

Факт е, че някои хора публикуват снимки на кредитните си карти в социалните медии! Не е ясно защо точно го правят, но внимавайте да не сте един от тях! Освен това не споделяйте информация с приятелите си във Facebook, какво е съдържанието на банковата ви сметка и с коя банка работите, нито пък какви са месечните ви доходи. Само вашата рождена дата и мястото ви на раждане са достатъчни на добрите хакери да получат достъп до вашето лично финансово състояние – не ги предизвиквайте!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари