IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е хубаво да сте първородното дете

27 януари 2015 11 34

4 причини защо да си най-големият брат или сестра е предимство

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има много предимства в това да си най-малкото дете в семейството. Обикновено най-малкият получава най-много внимание и грижи от родителите, а в същото време е отглеждан най-либерално и може да черпи от опита на по-големите си братя и сестри. Защо тогава да си първо дете в семейството е най-страхотно!

Ето и няколко основателни причини, които ще ви убедят, че това е така:

1. За по-малките си братя и сестри вие ще сте идол.

Малките деца в семейството винаги идеализират по-големите си братя и/или сестри. Те ги намират за супер готини, учат се от тях, мечтаят да получават вниманието им и т. н. Тази тенденция се запазва през целия живот. Вие винаги ще си останете „ръководителят на стадото“. По-младите братя и сестри са по-толерантни към големите, защото дълбоко в себе си винаги им се възхищават.

2. Първородните деца са най-отговорни.

Ако сте първото дете в семейството, шансът ви да станете някой безотговорен нехранимайко е сведен до минимум. Вие от малки сте учени да проявявате отговорност и грижа към по-малките деца в семейството ви. От раждането им вие сте техен източник на подкрепа и се държите като техен трети родител. Освен това според статистиките първородните деца се справят най-добре в училище и по-често са амбициозни отличници.

3. Парите за обучение за вас ще стигнат.

Родителите като цяло имат склонност да прехвърлят амбициите си върху своето първородно дете. Записват го в най-добрите училища, водят го на най-много извънкласни занимания и като цяло са склонни да дават повече пари за неговото обучение, отколкото за следващите си деца. Тоест ако се нуждаете от пари за скъп университет, но родителите ви могат да поемат издръжката на едно дете – по-вероятно е вие да извадите късмета. Така вие имате шанс да бъдете по-добре образован, да вдигнете по-пищната сватба, вероятно родителите ви ще ви купят/обзаведат жилище първо на вас и т. н.

4. Вие ще сте авторитетът във фамилията.

Един ден (например, когато родителите ви остареят), вие ще сте човекът, който ще взима по-важните решения, свързани с фамилията. По-малките ви братя и сестри просто ще са свикнали вие да сте авторитетът и ще са склонни да се съобразяват с вашето мнение и с по-големия ви опит. Освен това вие ще сте човекът, който може да обедини фамилията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Жоро ( преди 9 години )
съвсем наскоро имаше статия защо е хубаво да сте второ дете?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Аз ( преди 9 години )
Това статия е глупава. Аз съм първородно дете и единственият плюс беше, че в повечето случаи носех нови дрешки, сестра ми износваше от мен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Капа ви Йота ( преди 9 години )
А как може човек да стане първородно дете- с връзки ли? :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар