IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 признака, че не сте готови да си купите жилище

11 февруари 2015 10 27

Това е важна стъпка в живота, с която не трябва да избързвате

Снимка: architecturaldigest.com

Снимка: architecturaldigest.com

Много хора и особено млади семейства бързат да се сдобият с нов дом, теглейки кредити. Истината е, че избирането на собствено жилище е много вълнуваща, но и много сериозна стъпка в живота на човек.

Затова е добре да обмислите решението много детайлно, преди да влезете в дългове, за които един ден може да съжалявате.

Ако ви предстои да купите своя първи дом, значи ви предстои и да направите една от най-големите покупки в живота си – бъдете нащрек!

Ето и 6-те основни предупредителни признака, че може би не сте готови за тази сериозна крачка и е по-добре да изчакате:

1. Нямате сигурна работа.

При покупка на жилище с кредит, човек обикновено се ангажира да го изплаща между 15 и 30 години. Затова е добре да сте сигурни в това, че ще имате постоянен доход в обозримото бъдеще, за да се справяте с плащанията си. Ако в момента сте на временна работа или компанията, за която работите, има затруднения, по-добре изчакайте с покупката. Добре е поне в продължение на няколко години в бъдещето да имате предсказуеми доходи и стабилно работно място.

2. Мислите за емиграция/да се местите в друг град.

Покупката на жилище е поемане на ангажимент към определен град или населено място. Ако имате някакви съмнения, че може би ще искате да смените „обстановката“ в близко бъдеще, то не се хвърляйте в подобни покупки. Може в последствие да не ви е толкова лесно да продадете имота, а парите от отдаването му под наем да не стигат за покриването на ипотеката и данъците му.

3. Вие имате и други дългове.

Ако ще теглите ипотечен кредит за покупка на жилище, най-разумно е да нямате други заеми към банки или частни лица. Все пак нали не искате да работите после, само за да изплащате тези дългове. Преди да си купите нов дом, изчистете всичките си предишни дългове, за да не сте супер обременени години напред.

4. Нямате бюджет за допълнителни разходи.

Човек винаги трябва да се стреми да има достатъчно пари за живот (храна, дрехи, развлечения, медицински разходи), за изплащане на ипотеката си, но и за допълнителни разходи. Щом ще си купувате нов дом, тепърва ще ви се наложи да го обзавеждате, да правите ремонти и т. н. Уверете се, че имате бюджет и за тези странични разходи.

5. Вие не сте готови да имате домашна собственост.

Ако имате свой собствен дом, вие ще трябва да го поддържате и като цяло да му отделяте време, да му плащате данъците, застраховката и т. н. Ако все още не ви се ангажира с подобна отговорност, по-добре забавете нещата за бъдещето.

6. Вие сте необвързани.

Не се чувствайте длъжни да си купувате собствен дом, ако все още нямате партньор в живота и сте далеч от идеята за създаване на семейство. Няма смисъл да наливате пари в имот, който един ден може да не се хареса от бъдещата ви половинка. Какъв е смисълът да си купувате двустайно жилище в центъра на града, ако един ден се влюбите в човек, който мечтае да живее в къща в покрайнините?

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари