IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 научни причини защо трябва да спите голи

10 февруари 2015 14 00

Спането без дрехи се оказва доста полезно

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето жени, а и мъже предпочитат да спят с пижама, нощница или тениска, но според доста проучвания, много по-полезно е да си лягате в леглото голи.

Ето и пет изследвания, които доказват, че спането без дрехи е доста полезно за човек по няколко различни начина:

1. Ще обичате партньора си повече.

Според проучване от 2014-та година, направено от британска фирма за памучни изделия, 57% от хората, които спят голи са по-щастливи в отношенията си със своя постоянен партньор. Очевидно липсата на материя, която да разделя телата на влюбените, си има своите позитиви.

2. Спането без дрехи може да ви предпази от диабет.

Логиката тук е следната: Възрастните хора имат малки количества кафява мастна тъкан (известна още като „добри мазнини“) в телата си. Колкото повече добри мазнини имате, толкова по-добра ще е вашата чувствителност към инсулина, а това понижава риска от диабет. Ако спите в по-хладно помещение или спите голи, тялото ви ще трупа повече запаси от кафява мазнина, за да се предпази от студа.

3. Жените, които спят голи са по-здрави в интимната зона.

Списание Cosmopolitan твърди, че жените, които спят в прекалено топли помещения или с прекалено дебели пижами, са по-склонни към развитие на бактерии в областта на вагината. Ако спите голи, до интимната ви зона ще има достъп на въздух (ще се проветрявате), а това предотвратява инфекциите.

4. Този начин на спане е по-добър за имунната система.

Когато кожата ни се докосва с кожата на нашия партньор, нашите надбъбречни жлези намаляват секрецията на хормона на стреса кортизол, който потиска имунната система. В същото време контактът „кожа-до-кожа“ увеличава нивата на хормона окситоцин, който може да има положителен ефект върху кръвното налягане.

5. Температурата на тялото влияе на качеството на съня.

В едно проучване от 2004 г. се казва, че за да може вашият сън да „започне нормално“, човек не трябва да е прекалено топъл. В изследването се казва, че много от хората, страдащи от безсъние, спят в прекалено топли помещения или пък с много дебели пижами и завивки, които покачват телесната им температура. Качественият сън, от своя страна, е много важен за здравето на човек.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

hik, ( преди 9 години )
ДА СИ ОПРАВИТЕ КОДОВЕТЕ, ЧЕ ПУСКАТ ПО 2 КОМЕНТАРА НАВЕДНЪЖ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ulе ( преди 9 години )
Аз се чудех, защо не мога да спя облечена, въпреки критиките на приятелки и т.н., а то си имало научни причини...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sisi ( преди 9 години )
Ама то е по-готино и малко преди да си легнал и след като си станал да се помотаеш гол.:) Освен това ако внезапно нахлуят с ,,Мамо, стана ми лошо и повръщам,, напр. как да скоча от леглото веднага?:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
До Sisi: Е, децата във вашето легло ли спят?! не е нужно да чакате дотогава, направете детска стая, имайте спалня и така...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sisi ( преди 9 години )
Като оженим децата и те се изнесат от къщи, мисля, че можем с дядото да се пробваме.:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Гоце ( преди 9 години )
Забравили сте най- важното: който спи гол, живее най- малко 120 години.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар