IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Античните римски амфитеатри, които все още събират тълпите

18 февруари 2015 14 01

Тези 4 колизеума все още функционират

Снимка: amusingplanet.com

Снимка: amusingplanet.com

Преди две хиляди години, когато силните римски императори управлявали значителна част от света, построили големи стадиони, които представляват развлекателни комплекси за обществена цел. Те са наречени амфитеатри.

Това са големи, кръгли или овални арени с открит покрив и места за сядане. На тези места са организирани различни събития като най-вече гладиаторски борби, състезания и екзекуции. Всички тези зрелища са събирали населението.

Почти всеки град в древността си (от Сирия до Испания и от Англия до Тунис) е разполагал с такъв театър, като тези в Римската империя са можели да поберат до 20 хиляди души, а най-известният Колизеум в Рим (той е най-големият римски амфитеатър) може да побере 50 хиляди души.

На територията на Римската империя е имало около 230 амфитеатри, но много от тях вече не функционират. Има обаче четири амфитеатри в днешна Италия, Франция и Хърватия, в които все още се провеждат редовни събития и концерти.

Такъв е амфитеатърът във Верона.

Той е построен през първи век и е един от най-добре запазените древни строежи от рода си. Днес, заради страхотната си акустика и уникално местоположение, той все още се използва за оперни спектакли.

Арената разполага с 64 входа и има капацитет за 30 хиляди души. Театърът е възстановен през 1913 г., по повод 100-годишнината от рождението на композитора Джузепе Верди.

Арената също така е била домакин на няколко рок и поп концерти на артисти като Алиша Кийс, Род Стюарт, Стинг, Бьорк и Уитни Хюстън.

Вижте другите подобни арени в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари