IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-студените населени места на Земята

17 март 2015 08 45

Топ 5

Снимка: purewow.com

Снимка: purewow.com

Добрата новина е че вече половината на месец март отмина, което означава, че пролетта съвсем наближи. Но за много хора по света тази перспектива за затопляне на времето изобщо не съществува. По техните населени места целогодишно си е студено.

Ето и пет от най-студените селища по света:

1. Нуук, Гренландия (на снимката вляво)

Остров Гренландия е най-близко разположената суша до Северния полюс. Очарователната, но доста мразовита столица на страната – Нуук, е с население от около 56 хиляди души.

Тези хора (те са най-вече инуити/ескимоси, но има и много датчани) живеят при доста суров климат. Средната януарска температура на крайбрежието е от -7 °C на юг до -36 °C на север, а средната юлска температура е от 10 °C на юг до 3 °C на северозапад.

2. Якутск, Русия

Колкото и странно да ви звучи, този град в Сибир е обитаван от четвърт милион жители. Градът се намира на един хвърлей от Полярния кръг и хората се радват, когато температурите стигнат 0 ° C, което се случва през пролетта и лятото. Средната температура през зимата е – 37 °C. Подобно е положението и в град Норилск.

Снимка: purewow.com

3. Еурека, Канада

В това малко изследователско селище в най-северната канадска територия Нунавут, температурите рядко минават нулата. През юли месец температурите средно са около 10 °C.

Снимка: purewow.com

4. Станцията Халей, Антарктика

Тази изследователска станция е под тежестта на близо четири метра сняг през цялата зима, като 105 дни всяка година хората, които работят тук живеят в пълна изолация. Освен това те се примиряват с 24-часова тъмнина и невъзможни условия за полети със самолет.

Снимка: purewow.com

5. Оймякон, Русия

Официално това е най-студеното село в света. То се намира на левия бряг на река Индигирка, в източната част на Якутия. Населението му е от около 500 души. Продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие. По неофициални данни, температурата в селото е падала до -82 °C.

Снимка: purewow.com

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари