IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо артистичните хора не виреят в традиционна работна среда

18 март 2015 08 45

Те трудно понасят 8-часовото работно време

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Работните места на пълен работен ден от 8.00 часа до 17.00 часа (или от 9.00 до 18.00) не са за всеки.

Разбира се, повечето хора, които работят на свободна практика или сами са си шефове, могат да си позволят различно работно време, но тези които са в ролята на служители или се развиват в бизнес средите, нямат много голям избор освен да се примирят със стандартния 8-часов работен ден (а понякога той е и по-дълъг)

По-креативните и/или артистични хора по душа, така и никога не свикват с този ритъм на работа и дори да не могат да си плащат сметките, пак често бягат от статуквото.

А ето и защо те не могат да свикнат с традиционната работна среда:

1. В нея има твърде много структура

Ако човек е художник, музикант или актьор, той може да се побърка, ако трябва да се съобразява със структура, наложена от някой друг. Креативните хора имат по-абстрактно и свободно виждане за света. Те предпочитат да имат пред себе си парчетата пъзел и сами да могат да ги подредят по своя си начин.

2. Структурата спира тяхната креативност

Ако един творец или артист не е щастлив, той губи мотивация за работа. Този тип хора имат нужда от вдъхновение, но не го намират в скучната офис среда, дори по принцип да си харесват работата. Те имат нужда от по-голяма гъвкавост.

3. Творците имат нужда да работят със собствено темпо

Дори и креативната работа трябва да си има краен срок за завършване, но творците имат нужда от свобода и спокойствие, за да завършат проектите си. Обикновено те не могат точно да кажат колко време ще им отнеме дадена задача, но очакват техните шефове да им гласуват доверие. 

4. Креативните хора мечтаят за автономност

Творческите личности искат да поемат пълната отговорност за своята работа, без никой да им се меси. Те имат нужда от пълна свобода, за да отпуснат на воля своята креативност. 

5. Творческият подем понякога идва вечер

Някои творчески личности предпочитат да работят късно вечер или рано сутрин, което отново не се връзва с работното време от 9 до 5. Те работят най-добре, когато имат вдъхновение, а не можете да очаквате от тях да са вдъхновени по 8 часа на ден.

6. Креативните хора не се чувстват на мястото си в традиционните сфери

Банките, офисите, фабриките и адвокатските кантори често не са в състояние да задържат този тип служители твърде дълго. Тези среди са твърде монотонни, а работата в тях е твърде рутинна, за да спечели един креативен човек. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари