IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 странни нови професии

30 март 2015 14 31

Които до преди 10 години не съществуваха

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Пазарът на труда определено преживява големи промени през последните 10-20 години.

Причина за това е бумът на технологиите, заради които много професии (морално остарели) започнаха да изчезват, но пък на тяхно място се появиха други.

Днес има работни места, които изобщо не съществуваха през 90-те години на миналия век, като онлайн фитнес инструктор, блогър, лайфстрийм оператор и т. н.

В днешно време се появиха професии, които едва ли някой е можел да предвиди преди няколко години, че ще са толкова популярни.

Ето и няколко странни работни места, които доскоро не са съществували:

1. Човек, който гледа филми и сериали по цял ден

В медийната компания Netflix в САЩ (Internet streaming media) има назначени хора, които по цял ден гледат филми и телевизионни сериали, преди те да бъдат пуснати на разположение на клиентите.

Звучи идеално да прекарваш часове в гледане на филми и то в една приятна обстановка, но работата си има и един недостатък – вие не можете да избирате какво да гледате, трябва да гледате всичко, без значение от предпочитанията ви. Освен това трябва да слагате „тагове“ на филмите и телевизионните програми, трябва да ги разпределяте по жанрове и др. Приятно е, да, но си е работа.

2. Създател на приложения

Към днешна дата има повече от един милион приложения, достъпни от Apple и Android на Google Play. Всички тези приложения са били създадени в рамките на последните седем години! Това е наистина едно цунами на печеливши мобилни приложения, което се превърна в една успешна професия. Най-вече със създаването на тези приложения се занимават програмисти, но има и хора с друг тип образование, които също са приели това за свое амплоа.

3. Чистач на IMAX екран

Сигурно не знаете, че тези огромни IMAX екрани си имат специални чистачи? Имайте предвид, че някои от тези екрани са толкова големи, че почистването им може да отнеме повече от седем часа!

Освен това тази работа изисква голяма прецизност. Обикновено екраните се чистят с много дълъг прът, на който са прикрепени меки влакна от микрофибър или от агнешка вълна. Също така екранът трябва да се чисти и хоризонтално, и вертикално.

4. Въздушна бавачка

Редица авиокомпании по света са решили да контролират крещящите деца на борда на самолетите си с помощта на въздушна „детегледачка“. Родителите наемат детегледачките да забавляват малките им деца и бебета по време на полета, така че те да запазят спокойствие, докато са във въздуха. Тези детегледачки не са случайни кандидатки – повечето от тях имат сертификати по детска психология или са работили като възпитателки в детско заведение.

5. Етичен хакер

Тези хакери следят за проблеми и слаби места в системите за компютърна сигурност на компаниите и затова хората, които практикуват тази професия са доста добре платени. Всъщност те са вид програмисти, които откриват и търсят лошите хакери!

Етичните хакери са наети, за да защитават и предупреждават компанията от проникване в дигиталните ѝ системи с данни. Някои от тези хора създават защитни програми за целта. Те също така периодично се опитват да „хакнат“ програмите на своите работодатели, за да открият слабите им места.

6. Служител, който следи социалните медии

Този служител е нает от фирмите да наблюдава стриктно всички социални медии (Twitter, Facebook, блогове и интернет като цяло), за да разбира какво мислят хората за компанията и какви са обществените настроения към неговия работодател.

Въпросният модератор събира и анализира данни за мненията за фирмата (или за нейните продукти), и ги представя на своите шефове. Този човек помага на фирмата да оцени своите рекламни кампании, а освен това насърчава едно по-позитивно взаимодействие с клиентите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари