IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се храним правилно при бременност?

31 март 2015 11 30

Диетата на бременната жена трябва да включва дневно около 2000 калории

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храненето през бременността е от съществено значение за здравето на жената и правилното развитие на плода.

Увеличаването на телесното тегло на жената през бременността е неизбежно. До края на бременността е нормално да се наддадат 9 – 12 кг. От гледна точка здравето на плода и успешният изход на бременността, това е оптималното тегло. Наддаването на по-малко от 6 кг или обратно, на много повече, крие съответните рискове от усложнения на бременността, родилния процес и здравето на бъдещото дете.

Бременността поставя повишени изисквания към майката. Нарастването на плода става за сметка на поетите от нея хранителни вещества. Допълнителна енергия и градивни елементи са необходими за изграждането на плацентата и пъпната връв.

Диетата на бременната жена в първите две тримесечия трябва да включва дневно 1800-2200 ккал в зависимост от двигателния ѝ режим. През третото тримесечие се добавят още 200 ккал дневно.

Приемът на витамини, минерали, протеини се увеличава. Храната трябва да съдържа достатъчно количество белтъчини, зеленчуци и плодове. До минимум се свеждат мазнините, препържените ястия и дразнещите храни и подправки. Лютивите храни стимулират чревната перисталтика и провокират маточни контракции, поради което те трябва да се избягват.

През бременността трябва да има стремеж за достатъчно набавяне на белтъчини, тъй като хроничният им недостиг влияе негативно на централната нервна система на плода. Количеството им към края на бременността трябва да бъде 70-80 грама дневно.

Въглехидратите не бива да са повече от 300-400 грама, а мазнините да не са повече от 100 грама.

Консумацията на риба трябва да е умерена – 1-2 порции седмично. Някои риби (акула, риба меч) съдържат повишени нива на живак и се смятат за опасни. В херингата, сьомгата и скумрията се акумулират вещества, вредни за плода.

Позитивен ефект върху развитието на централната нервна система на бъдещото бебе оказват ядките и семената, месото и яйцата.

Често жените питат дали детето им ще обича храната, която и те са обичали да консумират по време на бременността. Според последни проучвания храната може да променя вкуса на околоплодната течност. Доказано е, че бебето „запомня“ този вкус и в последствие харесва конкретната храна.

По време на този специален период за жената старата поговорка „Яж за двама“ не е адекватна. Храната на бременната се оценява по качеството ѝ, а не по количеството. Тя задължително трябва да съдържа повече протеини, витамини, минерали и други полезни вещества.

Храненето през бременността е основната тема на Форума за бременност и детско здраве, който се организира от Puls.bg на 25 и 26 април т. г. в Интер Експо Център.

Освен за значението на храненето през бременността за здравето на бъдещото дете, тогава бъдещи и настоящи родители могат да чуят повече от водещи български специалисти за болката при раждането, кърменето и храненето на бебето. Основната тема през втория ден са стомашно-чревните инфекции при децата.

Входът е свободен. За повече информация по програмата и лекторите на Форума можете да следите – http://events.puls.bg/.

Събитието се организира с подкрепата на Медицински център „РепроБиоМед“, Медицински Комплекс „Д-р Щерев“, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари