IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да създадете у децата си екологични навици

24 април 2015 07 15

7 полезни идеи

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Навиците се формират още в детска възраст, независимо дали са добри или лоши.

Затова е важно да внушите на децата си добри екологични навици, защото наистина е наша работа да се постараем да запазим планетата за идните поколения.

Освен това, докато учите наследниците си на по-екологичен начин на живот, вие можете да правите редица забавни дейности заедно.

Ето и седем съвета как да накарате децата си да живеят по-природосъобразно:

1. Създавайте компост от органичния си боклук

По-голямата част от кухненските и градинските отпадъци могат да бъдат компостирани. Например: обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели, фекалии от зайци, морски свинчета. Компостирането е чудесна възможност да научите децата си на екосъзнание, защото компоста всъщност е биологичен тор.

2. Използвайте картонените опаковки за художествени проекти

Превърнете кашоните и картонените кутии в изкуство. Изработвайте от тях рамки за снимки, космически кораби, кукленски къщи, мечове, корони, вълшебни пръчици и т. н. Използвайте и рулата от тоалетна хартия също за различни творчески игри.

3. Садете дървета и си направете органична градина

Започнете да засаждате семена и да ги гледате как поникват. Дори да нямате градина, винаги можете да отглеждате подправки в сандъче на балкона. Учете децата си да се грижат за растенията, сякаш са им домашен любимец – да ги поливат, да ги торят и т. н.

4. Реновирайте

Не изхвърляйте старите си мебели и вещи, а се постарайте да ги реновирате с помощта на децата си. Така можете да ги мотивирате да се изявят като дизайнери. Старите мебели лесно могат да бъдат подновени с цветни бои или с декупажна хартия.

5. Пазарувайте отговорно

Магазините са пълни със стоки, но не се страхувайте да бъдете по-спестовни. Колкото по-малко стоки кукувате, толкова по-екологично живеете. Не се срамувайте да носите вече носени дрехи или да използвате чужди вещи, които са здрави. Като цяло опитвайте се да пазарувате от компании, които имат отношение към екологията. Вече има всякакви екологични перилни препарати, дрехи и др.

6. Рециклирайте

Заменете пластмасовите шишета със стъклени, а старите стъклени бутилки връщайте на вторични суровини за рециклиране.

7. Дарявайте старите си вещи

Както вие самите не трябва да се смущавате да взимате вещи и дрехи от приятели, така можете да дарявате вашите вече омалели и ненужни, но здрави вещи на други хора. Подарявайте дрехите, играчките и обувки на вашето пораснало дете, като така ще го учите и на благотворителност, освен че ще развивате неговото екосъзнание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Еди кой си ( преди 8 години )
Скоро се зачудих къде мога да върна бутилки и буркани. Първо, беше трудно да намеря пункт в района, но от един блог (slivizasmet.blogspot.com) намерих карта на пунктовете. Оказа се, че взимат стъклени бирени бутилки от 0,5 литра, буркани 720 мл и 800 мл, някой път и бутилки от асортимента на Пещерска.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар