IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният мост на инките в Перу

28 април 2015 06 45

Местните жители го реставрират всяка година, за да запазят вековната традиция

Снимка: orangesmile.com

Снимка: orangesmile.com

„Кeshwa Chaca“ е името на последния въжен мост на инките, който е построен преди петстотин години.

По онова време инките са искали да разширят своята империя през Андите и са създали невероятна мрежа от пътища за бързо и ефективно движение на своите войски, хора и стоки. Въпросната пътна мрежа се е простирала на 40 000 километра, от съвременен Еквадор до Аржентина

Пейзажът на това място е доста интересен. Той включва високи върхове и дълбоки долини, което означава, че е било необходимо да се строят много мостове.

Те са били неразделна част от тези пътища, като най-често са били изработвани от различни подръчни материали – дървени трупи, камъни, тръстика, слама от високи треви и др.


Именно затова тези мостове са имали кратък живот и са били подменяни на няколко години. След изчезването на инките в началото на 17 век, повечето мостове са били разрушени, с изключение на този. Той е оцелял, благодарение на усилията на местните жители, които го реставрират всяка година през юни, с помощта на същата техника, използвана от техните предци.

На снимката долу виждате местните жители от провинция Канас в Перу, които работят по въжения мост „Keshwa Chaca“, който виси над река Апуримак.

Мостът се състои от пет паралелни въжета, усукани от дебелите стъбла на местно растение.

В древни времена, индианците, идващи от други области е трябвало да плащат такси, за да ползват моста (като форма на пътен данък).

Вижте снимки на моста в галерията ни!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари