IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каменните зидове на Ирландия

5 май 2015 08 15

Те криволичат през земеделските земи във всички посоки

Снимка: aerarannislands.ie

Снимка: aerarannislands.ie

Ако ви се случи да пътувате през селските райони на Ирландия от изток на запад, едно от нещата, което най-вероятно ще събуди любопитството ви, са стотиците километри от каменни зидове.

Те криволичат през земеделските земи във всички посоки. Тези стени не са нещо странно или необичайно за ирландското население, но туристите им се впечатляват много.

Въпреки че пейзажът на тази островна страна е най-вече зелен, все пак сред буйния зелен килим можете да откриете дебел слой от твърд, син варовик.

Ирландия е предимно скалист остров, съставен от варовик. Тези скали, добивани от земята, са най-често използваният строителен материал за местното население.

Още гробниците от каменната ера, през желязната епоха, до замъците и манастири от Средновековието – всичко е построено от този камък. Същото важи и за тези огради, които кръстосват страната.

Местните земеделски производители са се опитвали да освободят полетата си от камъните, но това не е било лесно, затова те са решили да оставят ниски зидове, чрез които очертават границите на имотите си.

Тези стени не са много стабилни и се нуждаят от постоянна поддръжка. В същото време те са добра бариера срещу добитъка, който се отглежда в района.

Едно от най-красивите места, където можете да видите огромна мрежа от каменни стени е на островите Аран. Това е група от три острова в Атлантическия океан, разположени в устието на Гауей Бей, на западния бряг на Ирландия.  

Вижте в галерията ни снимки от този интересен район на Ирландия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари