IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гергьовден е!

6 май 2015 04 15

Честит празник на всички именици!

Гергьовден е!

Днес е Гергьовден – денят с най-много именици в България! Празникът е един от най-чаканите и почитаните през годината. На този ден се чества Свети Георги Победоносец.

Празнуващи днес са хората с производни имена – Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Габриела, Генади, Галина, Галя, Генко, Геновева и други. Освен най-популярният имен ден, 6-ти май се чества и като официален празник – Денят на храбростта и Българската армия.

Поверията гласят, че светът бил поделен между светците. На Свети Георги се паднало да владее полето. По тази причина Гергьовден се свързва с пробуждането на природата и раззеленяването на горите и поляните. Неслучайно днешният ден е известен и като най-големия пролетен празник в България.

По старите схващания годината се дели на два периода – от Гергьовден до Димитровден е летният, а от Димитровден до Гергьовден е зимният. Именно 6-ти май дава старта на едно ново начало заедно със своя светец Георги, който е известен като повелител на плодородието.

Свети Георги се смята още за закрилник на земеделците и най-могъщият покровител на стадата. По тази причина в негова чест се прави жертвоприношение на агне, което всяка година е неизменна част от трапезата на Гергьовден.

Още веднъж честит празник на всички именици с пожелание за здраве, успехи, щастие и сила от Свети Георги!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари