IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките в кариерата, които можете да допуснете на 20

28 юли 2015 13 25

Внимавайте за тези 7 неща

Снимка; ELLE

Снимка; ELLE

Ако сте в 20-те си години и скоро сте започнали първата си работа, то тепърва има много да учите.

Вие сте млади, вероятно сте амбициозни и се надявате да успеете в професията си и един ден да имате високи доходи.

Това е напълно възможно, стига да „не проспите“ тази първа декада от кариерата си. Дори да сте имали късмета да ви назначат на мечтаната ви работа, пак не е гаранция, че ще стигнете далече след време.

Трябват ви време, упорита работа и решителност, за да го постигнете. Най-голямото ви предимство в момента е, че сте още млади, а в днешния конкурентен пазар, това е добре.

Въпреки това трябва да действате още отсега, като поемате рискове и отговорности в своя професионален живот.

Ето и какви са грешките в кариерата, които можете да допуснете през идните няколко години и те да ви костват много:

1. Приемате първата заплата, която ви предложат на интервюто за работа

Правило номер едно: винаги преговаряйте за повече пари, дори при първото си предложение за работа. Защо това е важно? Защото после шансът да ви увеличат заплатата в близките две години не е много голям. Малко са хората, които имат смелост да ходят при шефа си да се пазарят за повишение. Затова още в началото си поискайте повече, отколкото очаквате.

2. Вярвате, че работата ви ще се свърши сама, с помощта на магическа пръчка

Не забравяйте, че нищо няма да постигнете с бездействие. Успешните хора работят наистина усилено, а не се скатават. Ще трябва да направите някои жертви в личния си живот, ако искате да стигнете до върха.

3. Не поемате големи рискове

Много е важно да имате смелост да виждате и улавяте дори и най-щурите шансове по пътя си, а не да ги считате за неоправдан риск. Ако имате добра идея, не чакайте някой друг да се сети за нея и да я реализира преди вас, ами действайте. Дори когато тази идея ви кара да се чувствате неудобно или ви носи някакъв дискомфорт. Ако смятате, че тя е гениална, следвайте инстинктите си.

4. Опитвате се да си пробивате път с голямото си его

Много хора прекаляват с голямото си самочувствие и смятат, че имат по-големи права, само заради даден свой талант. Това не е така. Бъдете взискателни към себе си и не си мислете, че сте супер и че се справяте блестящо, преди да го усетите от одобрителния поглед на колегите си. Голямото его обикновено не прави добро впечатление.

5. Приемате „Не“ за отговор.

Понякога трябва да опитате още веднъж, дори след като вече са ви отказали, особено ако сте убедени в правотата си. Не се предавайте лесно и не забравяйте, че хората често променят мнението си в рамките на няколко дни. Просто се опитайте да овладеете изкуството на убедителната реч и на последователните действия.

6. В университета сте прекарали повече време в общуване с връстниците, отколкото в създаване на професионални връзки.

Не забравяйте, че времето ви в университета е моментът за създаване на добри контакти. Период, в който да си намерите подходящи възможности за стажове, а оттам и за професионално развитие. Още от университета вие трябва да подредите правилно приоритетите си и купонясването с колегите и намирането на гадже, да са по-назад в списъка ви.

7. Оставяте завистта да пречи на ефективността ви.

Ако вашите колеги се справят по-добре от вас с работата си, не се опитвайте да подкопавате реномето им от завист. По-добре ги хвалете за успехите им и им се радвайте. Завистта може да ви накара да действате наистина по грозен начин, който да убие доверието на другите във вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари