IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е да си шофьор в днешно време?

30 юли 2015 08 52

Една реализирана мечта

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Жената шофьор е способна да предизвика както възхищение, така и страх в останалите участници на пътя. Тази тема често поражда огромни спорове за това дали мъжете или нежните им половинки се справят по-добре с шофирането и доколко.

Макар подобни крайни твърдения да са широко разпространени, за всички хора зад волана стоят едни и същи предизвикателства.

Безкрайно натовареният трафик изостря всички наши сетива и буквално отваря очите ни на четири. Най-голямото щастие за жени и мъже е шофирането без проблеми и без напрежение.

Мечтаем от много време за автомобил, който да е едновременно „умен“, сигурен, маневрен и, разбира се, красив.

Най-после мечтата ни се превърна в реалност и дължим своята благодарност на Mazda. Японската марка автомобили представи най-новия си модел Mazda 2 и ние имахме щастието да го опитаме и то на натоварените софийски улици както в пикови, така и не в толкова натоварени часове.

Първото впечатление, което прави автомобилът, е визуално.

Идеалният външен вид комбинира в себе си съвременен дизайн от най-ново поколение с размери, позволяващи маневриране дори и в най-тесни улици.

Интериорът е изпипан в най-малки детайли – таблото представлява симбиоза между естествена кожа и висококачествени материали, а върху него има само най-необходимото. Запалването става с един-единствен бутон, а след като вече работи, автомобилът сам повдига специална плоскост, на която се прожектират километрите, с които се движите и лентата, която да поддържате.

Воланът е оборудван с всички необходими бутони, за да шофирате и успоредно с това да сменяте радиостанциите, песните, да вдигнете телефона, да получите информация за разхода на гориво и цялостното техническо състояние на автомобила. Седалките са изработени с майсторство и предоставят възможност за комфортно преживяване, съобразено с индивидуалните ви характеристики, желания и височина.

Купето е оптимизирано за хора с различна височина между 1,50 и 1,90 метра. Новият дизайн на седалките с по-високи облегалки предлага до 30% повече контактна повърхност с тялото на пътника. Те са изработени от нов вид уретан, който намалява вибрациите и дава допълнителна опора на тялото при завой. Чисто от женска гледна точка, интериорът е изключително красив и със сигурност изпипан до най-малкия детайл.

От гледна точка на шофиране, мерките за сигурност на автомобила са до такава степен интегрирани в новата Mazda 2, че и начинаещ шофьор би се справил без проблем. За хората, които имат дълъг стаж с шофирането, карането на малкото бижу е меко казано удоволствие.

Докато шофирате, различни индикатори ви уведомяват за минаваща наблизо кола, близко разстояние в предната или задната част, както и ако излезете извън очертанията на пътя. При тези условия вероятността за каквито и да е проблеми на пътя е сведена до абсолютен минимум.

Няма как да не се спомене и екологичната страна – новата Mazda 2 е с нов, специално разработен за модела екологичен дизел SKYACTIV-D 1.5, който покрива стандарт Euro 6 без скъпите допълнителни апарати за отнемане на остатъчните азотни окиси. Бензиновите двигатели SKYACTIV-G 1.5 с мощности 75, 90 и 115 конски сили успешно отговарят на изискванията на всеки със своите характеристики като мощност и гъвкавост, икономичност и ниски емисии.

Разходът е сведен до минимум3,4 литра на 100 километра, а това е постигнато и чрез автоматичното гасене на колата при спряло положение, наречено I-stop. По този начин, дори и в най-големите задръствания, новата Mazda 2 остава все така икономична. Забележителният KODO стил в новата Mazda 2 не остана незабелязан и бе отличен с престижната награда Red Dot.

Красивият модел е обявен за кола на годината за 2014 и 2015 година в Япония.

Колкото до женската гледна точка – това е меко казано една сбъдната мечта, подходяща едновременно както за градски, така и за извънградски условия.

Ако искате да шофирате безпроблемно, със стил и висока сигурност, то новата Mazda 2 е вашата кола.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари