IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 финансови урока, които не се преподават в университета

26 август 2015 06 00

А би трябвало

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

В университета се учат какви ли не дисциплини, но тези които имат най-голямо значение за управлението на нашите лични финанси, сякаш не са особено застъпени в програмата на повечето специалности.

Ако погледнете назад към времето, прекарано в университета, ще видите, че вашите преподаватели не са ви научили много за това как да управлявате парите си, така че да не сте длъжник на банките още на 25-годишна възраст.

Повечето подрастващи, включително и студентите, са крайно неподготвени за реалния свят, когато завършат висшето си образование. Те може и да имат финансови познания, но те са от академичен характер.

Ето и 6 финансови урока, които би трябвало да се преподават в университета:

1. Как да си правим бюджет и то балансиран.

Студентите (а и дори учениците в училище) трябва да бъдат научени възможно най-рано за това как да си водят отчет за своите финансови транзакции. Това означава да си записват паричните потоци към и от разплащателната си сметка, както и да разбират как правилно да формулират своя месечен бюджет. Ако не се научите навреме да си правите сметка, то когато започнете работа, възможно е да изхарчвате заплатата си много преди края на месеца.  

2. Как да се справяме с погасяването на кредитите си.

Всеки млад човек трябва да разбере навреме, какво точно означава кредит. Това е важен компонент за личните финанси на всеки човек. Не трябва да се бърза с тегленето на заеми, особено във възраст, когато може да се мине и без тях.

3. Как да инвестираме пари за пенсиониране.

Студентите трябва да бъдат научени, че инвестирането в бъдещето е много важно. Понякога това е от решаващо значение за спокойните старини на човек.

4. Как ни засягат данъците ни.

Когато един млад човек получи първата си заплата, той няма да е наясно какви данъци плаща и колко пари му се удържат за осигуровки. Той може да остане шокиран и объркан като види, колко много от месечното му възнаграждение отива за тези неща. 

5. Как да се представим по най-добрия начин на интервю за работа.

Студентите трябва да бъдат учени на основните умения за намиране на работа след като завършат университета. Например как да си изготвят резюме/автобиография, как да кандидатстват за работа, как да проведат успешно интервю, как да покажат силните си страни бързо, как да се договарят за заплата. 

6. Как да реализираме поставените цели.

Никой преподавател не се сеща, че трябва да научи своите студенти да си поставят реални цели в живота, като започнат да си налагат/да си задават финансови граници навреме. Не е въпросът да мечтаем за къща на плажа на 35 години, а да имаме план как да спестим пари за нея. Именно - студентите трябва да бъдат учени на спестовност. За съжаление никой не ни казва, че трябва да сме в състояние да спестим парите, с които искаме да пътуваме из Европа и с които да създадем семейство. По-добре спестени и дори изгладувани пари, отколкото взети на заем.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Марин ( преди 8 години )
Във Великобритания, в училищата има (или поне имаше) дисциплини като "Семейна икономика", "Здравно обучение" и "Бизнес уроци" например. Определено неща, които имат място в съвременното образование!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Божил ( преди 8 години )
Те ще са много полезни без никакво съмнение,затова е по-добре да се преподават не чак в университета,а още след 7-8 клас.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар