IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ви трябва диплома за висше образование, за да успеете

30 септември 2015 11 01

7 причини защо това е така

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Стив Джобс не е единственият мега успял човек, който е постигнал всичко, без да има диплома от университет.

Родителите учат децата си, че без добро университетско образование, те няма да стигнат много далеч, но това не е задължително.

В днешно време всеки човек може да се образова чрез личния си компютър. Разбира се, той не може да стане хирург, но има много професии, в които може да успее и без да учи 4 години в някое висше учебно заведение.

Ето и няколко доказателства за тази теза:

1. Някои работодатели наемат въз основа на лични качества и талант

Ако имате голям талант за нещо или някакви специфични качества, в които нямате голяма конкуренция на пазара на труда, то вие ще успеете и без да имате диплома в джоба си. Със сигурност ще е пълно с работодатели, които ще искат да ви наемат само заради вашето портфолио, което доказва таланта ви.

2. Повечето работодатели искат хора с опит

Истината е, че ако вече сте натрупали някакъв опит в дадена сфера и сте се представяли добре, никой следващ ваш работодател няма да се интересува от дипломите ви, а ще се интересува само от досегашните ви постижения. Ученето в университет понякога е загуба на 4 години, в които човек може да натрупа полезен опит в даден бранш/индустрия. В този случай образованието няма голяма стойност.

3. Повечето автобиографии са съчинени и безсмислени

Автобиографиите все повече се превръщат в смешна идея. Първо, повечето потенциални служители не се интересуват от това, което казват и на места послъгват, стига информацията да ги представя в добра светлина. От друга страна служителите от отдел човешки ресурси също рядко се задълбочават в автобиографиите на кандидатите, а по-скоро се фокусират върху опита им.

4. Много успешни хора не разполагат с диплома от университет

В света е пълно с хора, които са успели в кариерата си без да учат висше образование. Такива са Стив Джобс, Ричард Брансън, Майкъл Дел, Хенри Форд, Стивън Спилбърг и др.

5. Има много хубави работни места, които не изискват диплома от университет

Например, за някоя от следните добре платени професии не ви трябва висше – механик, електротехник, дърводелец, водопроводчик, блогър, модел, агент на недвижими имоти, предприемач (собственик на магазин, заведение и т. н.).

6. Ще научите повече в реалния свят, отколкото в класната стая

Истината е, че дипломата може да ви помогне и да ви отвори някаква врата, но талантът е най-важен. За това се фокусирайте върху способностите си и интересите си и ги развивайте. Освен това каквито и дипломи да имате, ако не сте мотивирани, работоспособни, отговорни и дисциплинирани, няма да успеете.

7. Ще сте длъжник, докато вашите конкуренти ще започват начисто

Повечето престижни университети са скъпи и човек трябва да изтегли заем, за да може да си плати студентската такса. Тоест, когато след 4 години започнете работа, вие вече ще сте длъжник, което не е много приятно като се има предвид, че тепърва ще ви предстои купуване на жилище и създаване на семейство.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари