IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли консултацията с терапевт да спаси брака?

12 октомври 2015 11 46

Вижте какво казва по въпроса специалистката Трейси Кокс

Бен и Дженифър също ходеха на терапия; Снимка: Splash News

Бен и Дженифър също ходеха на терапия; Снимка: Splash News

Трейси Кокс е известна сексоложка, която пише статии за взаимоотношенията за различни британски медии.

Тя счита, че всяка двойка има нужда от брачна терапия със специалист, дори и семейните проблеми да не изглеждат неразрешими.

Трейси разкрива, че съпрузите Дейвид и Виктория Бекъм са потърсили подобна помощ наскоро, въпреки че са женени от 16 години. От друга страна Бен Афлек и Дженифър Гарнър са се обърнали към специалист твърде късно, когато вече отношенията им са били неспасяеми.

Двойките знаменитости в Холивуд редовно прибягват до подобен род консултация, но тя не е само за богатите и известните.

Ето и какви са отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с терапията за двойки, дадени от Трейси Кокс:

Кога трябва да се отиде?

Всеки път, когато чувствате че искате обективна гледна точка на външен човек. Обикновено, когато в една двойка има неразрешим спор, всеки от партньорите се чувства отегчен, разочарован или раздразнен от темата. Затова преди проблемът да е нанесъл сериозни вреди на връзката, добре е да се потърси помощ от специалист, който да възстанови лошата комуникация между съпрузите.

Идете задължително при терапевт в следните случаи:

– Изкушени сте да изневерите на партньора си

– В живота ви се е случило голямо, ново събитие, което променя битието ви по някакъв начин

– Наскоро сте загубили работата си, имате проблеми с децата, с възрастен родител и др.

– Прекарвате твърде малко време заедно с половинката си

– Не водите редовен полов живот

Снимка: Facebook

Може ли тази консултация да спаси връзката?

Колкото по-бързо получите помощ, толкова по-голям е шансът да решите проблемите си. Трябва обаче и двамата партньори да са готови да работят върху връзката и отношенията си. Освен това консултациите трябва да са редовни, за да могат да се прекъснат старите, лоши навици. Средно между шест и дванадесет часа сесии на месец.

Има ли вариант терапията да не проработи?

Да, ако вече връзката е в огромна криза и съпрузите са се отчуждили или пък са прекалено изтощени, за да се опитат да направят промяна. Освен това може единият от тях вече да не изпитва любов към другия, което също води до лоши прогнози. Трябва да запомните: терапевтът няма магическа пръчица, за да разреши проблемите ви.

Как минава една типична сесия?

Обикновено в началото хората излагат проблемите си и своите различни гледни точки. След това, те започват да мислят за решение на проблема, като терапевтът помага на комуникацията помежду им, като ги кара да се изслушват.

Терапевтът взима ли страна?

В идеалния случай, консултантът трябва да остане неутрален. Но понякога той може да вземе страна. Ако нямате доверие на терапевта, нищо няма да постигнете. По-добре го сменете.

Как ще се чувствам, ако ходя на подобна терапия?

Има хора, които се чувстват зле от факта, че намесват трети човек в проблемните си отношения. Терапевтът може да ви накара да се изправите срещу болезнени преживявания от миналото си, които могат да ви накарат да се чувствате уязвими и разстроени. Може да ви бъде неудобно, да ви заболи повече и т. н. Консултацията може да ви помогне да останете заедно с партньора си или пък да ви даде сили да се разделите по-бързо.

Как да накараме партньора си да отиде с нас на терапия за двойки?

Този тип консултация не е никак популярна у нас. Ето защо няма да ви е лесно да убедите половинката си да отидете заедно на терапия. И все пак, ако успокоите партньора си и му поднесете нещата приятелски, той може и да не ви откаже, а поне да помисли върху идеята. Ако този човек ви обича, би трябвало да иска да работи върху връзката ви.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари