IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да култивирате своята самоувереност

30 ноември 2015 10 00

Ако не си вярвате достатъчно, няма да стигнете далеч

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Няма значение какво работите и каква е професията ви, за вас е важно да бъдете уверени, ако искате да успеете в своята сфера. Самочувствието е важен градивен елемент за всяка добра кариера.

Ако смятате, че можете да направите чудеса в службата си, вие наистина ще ги направите и ще достигнете висоти, за които дори и не сте и мечтали. Ако обаче не си вярвате достатъчно, вие няма да стигнете далеч.

Хубавото в случая е, че увереността е нещо, което човек може да култивира сам в себе си, стига да се старае.

Ето как можете да го направите:

Гледайте безпристрастно на себе си.

Опитайте се да си дадете честна самооценка, като прецените качествата и уменията си правилно. Това е важно, защото само така ще усетите разликата между самонадеяност и увереност. Ако сте уверени – ще спечелите колеги и шефове с упоритата си работа, ако сте самонадеяни, най-вероятно ще ги дистанцирате. Освен това внимавайте високото ви самочувствие да не премине към арогантност.

Научете се да отказвате.

Всички изследвания показват, че няма по-трудно нещо за човек (особено в службата) от това да трябва да се научи да казва твърдо „не“. Отказът обикновено носи стрес на човек. Ако обаче винаги се съгласявате с другите, съвсем ще спрете да вярвате в собствените си възможности и преценка.

Изградете солидни отношения с шефа си.

Това е трудна работа, но е важно да го направите, за да се чувствате по-уверени. Ако шефът ви постоянно ви натяква, че не се справяте с работата и ви критикува пред колегите, вие съвсем ще се потиснете. По-добре се опитайте да се харесате на своя пряк мениджър, ако искате да сте спокойни и да растете нагоре.

Целете се към малки победи.

По-добре се опитайте да постигнете поредица от малки победи в службата, които ще повдигнат самочувствието ви, отколкото да се мъчите да спечелите една голяма битка. Ако загубите голямата битка, ще се депресирате. А спечелването на малки победи ви гарантира постепенно изграждане на положителен имидж в службата, което пък ще ви донесе увереност в личните ви възможности.

Намерете си ментор.

Няма по-бърз начин да изградите своята увереност във възможностите си и да започнете да се имате за талантлив и опитен професионалист, от това да имате опора зад гърба си. Този човек, ваш ментор, не само ще ви показва верния път, но и редовно ще ви потупва по гърба за добре свършената работа.

Спортувайте.

Редовният спорт доказано е важен за това да се чувства човек по-уверен, по-красив, по-силен и по-тонизиран. Затова не забравяйте да се упражнявате редовно и качествено и като цяло перспективата за бъдещето ще ви се струва по-положителна.

Обличайте се за успех.

Всички специалисти твърдят, че служителите, които се обличат по-стилно и с вкус, винаги излъчват по-голяма увереност. Ето затова не трябва да пренебрегвате облеклото, с което ходите на работа. Обличайте се умно, но премерено, за да не стане визията ви твърде натрапчива.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари