IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От сладко дете до ужасен тийнейджър... Как да се предпазим?

25 ноември 2015 12 20

Седем урока, които трябва да преподадем на децата си

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Понякога, колкото и безусловно да обича човек своите деца, пак му е трудно да им преподаде някои важни житейски уроци.

Децата са много чувствителни особено в юношеските си години, но именно тогава трябва да имат голяма опора в семейството си.

Пубертетът е възраст, която е разкрач между детството и зрелостта и в този период много от родителите не могат да познаят детето си и губят способност да говорят на неговия език.

И все пак трябва да се опитате да научите наследника си на някои важни неща, преди да се е превърнал в ужасен тийнейджър.

Научете го на следните 7 неща:

1. Да се уповава на здравия си разум и да следи за безопасността си

Не се уморявайте да напомняте на своя тийнейджър да стои далеч от опасности, да не се забърква в конфликти и да мисли преди да действа. Просто го научете да не се доверява на всички сляпо, дори и да става въпрос за най-готините хора от компанията му.

2. Да вярват в себе си и да вярват на интуицията си

Децата в пубертета са склонни да се подценяват. Затова е добре да им напомняте редовно какви са техните таланти и кои са силните им страни. Трябва да ги учите, че те са стойностни хора, които трябва да отстояват позицията си и да действат в свой интерес, винаги когато могат.

3. Да правят само и единствено безопасен секс

Темата за секса е много деликатна, но всеки родител трябва да се постарае да обясни на децата си как да се пазят от венерически болести и нежелани бременности. Учете ги да бъдат отговорни към здравето си.

4. Да бъдат състрадателни и да уважават по-възрастните

Много тийнейджъри смятат, че са по-готини, ако се държат грубо към възрастните хора. Учете своите деца, че трябва да показват състрадание и уважение не само към всички хора, но и към животните. Така ще ги научите да различават добро и зло.

5. Да бъдат възпитани и самостоятелни

Научете децата си да могат да се грижат сами за себе си (да си измият чинията, да си стоплят храната, да изчистят стаята си и т. н.) – ще им направите голямо добро. Все някога те ще останат сами и ще трябва да се справят с живота, без вашия постоянен надзор. Освен това, те трябва да имат добри маниери, за да бъдат по-лесно приети в обществото. Така както сте научили детето си да пише, да кара кола или да плува, така трябва да го научите на силата на думите „благодаря“ и „моля“.

6. Да бъдат отговорни и да боравят умно с парите

Научете децата си да си правят бюджет и да се простират според него. Научете ги да бъдат отговорни и да знаят стойността на нещата. До 18 години, човек трябва да се е научил да се справя самостоятелно с финансите си и „да се простира според чергата си“.

7. Да бъдат наясно, че парите не са всичко

Децата ви трябва да са наясно с факта, че всяко действие си има противодействие. Те трябва да знаят, че ако направят нещо лошо ще си получат наказанието. Колкото и безусловно да ги обичате и да ги глезите, все пак се опитайте да им покажете с личния си пример, че парите не са всичко в живота и че има много по-големи и важни ценности, към които трябва да се стремят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари