IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате да възпитате успешно дете? Вижте как

30 ноември 2015 13 00

Родителите на такива деца имат 9 сходни характеристики

Синди Крауфорд с красивите си деца; Снимка: Getty Images

Синди Крауфорд с красивите си деца; Снимка: Getty Images

Науката казва, че родителите на успешни деца имат 9 общи неща помежду си. Всеки добър родител иска децата му да странят от неприятности, да се справят добре в училище и да продължават смело напред към живота на възрастни.

Според няколко психологически изследвания всички хора, чиито наследници успяват в живота имат сходни характеристики. Ето ги и тях

Те учат децата си на социални умения.

Изследователи от Държавния университет в Пенсилвания смятат, че има значима връзка между социалните умения на децата в детската градина и техния успех две десетилетия по-късно.

Проучването показва, че социално компетентните деца, които си играят добре със своите връстници имат по-голям шанс за добро бъдеще, в сравнение с тези, които непрекъснато създават проблеми.

Те имат високи очаквания към децата

Според данни на Университета на Калифорния в Лос Анджелис взискателните родители повлияват на мотивацията на децата си и те имат желание да постигнат повече в живота.

Майките ходят на работа и имат кариера

Според изследване на Harvard Business School, децата чиито майки работят, имат предимство. Проучването установи, че дъщерите на работещи майки, един ден ще печелят с 23% повече пари в сравнение с връстниците им, които са имали майки-домакини. Тайната тук се крие в личния модел, който родителите предават на децата си и който има голям ефект върху тях.

Те имат по-висок социалноикономически статус.

Факт е, че децата от по-бедни семейства успяват по-трудно в живота. Просто нищетата ограничава потенциала им и то силно, се твърди в проучване на Станфордския университет. Децата, родени в семействата с по-високи доходи, имат с до 30-40% по-голям шанс за успех от тези, които излизат от по-бедни прослойки.

Те самите имат добро образование.

В проучване на Университета на Мичиган се казва, че родителите, които са завършили университет са по-склонни да накарат и децата си да направят същото. Това, от своя страна, дава по-голям шанс за развитие на наследниците им.

Те обръщат внимание на математиката.

В американско проучване от 2007-а година се казва, че родителите, които обръщат по-голямо внимание на математическите умения на децата си, всъщност им осигуряват огромно предимство.

Овладяването на математиката още от ранна възраст прогнозира по-добро бъдеще.

Те развиват добри отношения с децата си.

В проучване от 2014-та е установено, че децата, които са отгледани в по-чувствителна и грижовна среда са с по-добри академични постижения към 30-те си години. Изследването доказва, че родителите трябва да инвестират време и старание в отношенията си със своите наследници, за да се превърнат те в по-пълноценни личности.

Те не са страхливи родители.

Майките-орлици рядко създават успешни деца се казва в американско социологическо изследване. Твърде предпазливите и страхливи родители създават емоционален стрес у наследниците си, който ще им влияе зле през целия им живот, внушавайки им една несигурност и паника.

Те ценят и подкрепят усилията на децата си.

Станфордският университет е открил, че децата се целят към един фиксиран стандарт на живот, който ги мотивира за техния вътрешен стремеж към успех. Именно затова те се стараят да избягват провала на всяка цена. Това е начин на мислене, който се възпитава в семейството. Ако родителите са интелигентни и окуражават децата си за растеж и развитие на способностите им, това ще има голям ефект върху тях и те ще станат непримирими към провала.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари