IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде квалифициран съм. Как да си намеря работа?

27 ноември 2015 16 00

6 полезни съвета

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има много съвети за младите хора, които току-що са завършили университета, как точно да си търсят работа.

Когато обаче имаш 15-20-годишен трудов стаж, направил си някаква кариера, но изведнъж останеш без работа, нещата изглеждат малко по-различно.

Уж би трябвало предложенията за работа да валят, но се оказва, че 20-годишните кандидати имат предимство пред вас – склонни са да работят за по-малко пари и то с ентусиазъм!

Ако ви се случи на този етап от живота си да останете без работно място, но и без предложения за друго, ще осъзнаете, че търсенето на работа е трудна мисия за хората с „твърде голям опит“.

Повечето работодатели ще ви предлагат ниска заплата, подобна на тази на кандидатите с входно ниво. Ще се натъквате на предложения и за позиции с твърде високи изисквания за квалификация.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се придвижите напред в кариерата си и да намерите позиция, която да е точно за вас:

1. Не се ограничавайте до LinkedIn

Използвайте всички социални мрежи, когато си търсите работа, дори Twitter и Facebook. Ако смятате, че ще ви отхвърлят като твърде квалифициран за позицията – смекчете малко опита си. Например, ако сте бил шеф на маркетинг отдела в предишната си фирма, но сега не ви предлагат директорско място, напишете в автобиографията си, че сте работили в маркетинг отдел, без да уточнявате позицията.

2. Намерете творчески начин да се откроите от тълпата

Създайте си видеоклип, блог или виртуална автобиография, които да приложите към стандартното си CV. Много е вероятно бъдещите ви работодатели да видят и оценят допълнителните ви усилия.

3. Използвайте интернет максимално

Ако още от университета чувствате, че сте пропуснали шанса си да се развивате в желаната от вас посока, и сте тръгнали да градите съвсем погрешна кариера (различна от образованието ви), сега е моментът да се пренасочите. Обновете старите си контакти. Следете компаниите, от чийто бизнес се интересувате. Научете повече за самия бизнес, ако трябва идете на опреснителен курс.

4. Изтъкнете силните си страни без притеснение

Всеки стар шивач има опит и може да шие, но не всеки го прави добре. Затова е важно на интервютата за работа, на които отивате, да коментирате именно съвършенството, до което сте достигнали в своята област с конкретни примери.

5. Задавайте правилните въпроси.

Когато отидете на интервю и преди работодателят да има шанс да ви каже, че сте твърде квалифицирани за позицията, опитайте се да разберете повече за компанията и индустрията от самия него. Задавайте специфични за длъжността въпроси, за да покажете, че наистина си разбирате от работата и имате необходимия опит за длъжността. Току-що завършилите университета кандидати няма да могат да зададат същите въпроси на човек врял и кипял в бранша.

6. Знайте си цената

Всички фирми са различни, но има такива, които наистина няма да ви предложат адекватно заплащане за опита и нивото ви. Винаги се опитвайте да преговаряте за по-висока заплата, като не забравяйте да сте подготвени с фактите, които ще са във ваша полза.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари