IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 вида служители, които да освободите незабавно

21 януари 2016 11 20

Иначе те ще отровят атмосферата в офиса ви

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Ако сте собственик на бизнес, дори и малък, значи вашето време е ограничено. Вероятно вие сте си наели екип от способни хора, защото едва ли можете да свършите всичката работа във фирмата.

Дори организацията ви да действа като добре смазана машина, възможно е да има поне един член на екипа, който да причинява повече стрес, отколкото другите.

Може да не го осъзнавате, но този служител пречи на бизнеса ви, като отнема вашето внимание и намалява производителността на своите колеги.

Най-разрушителните служители, които пряко влияят върху атмосферата в офиса, са три вида. Най-добре ги освободете възможно най-скоро. А ето и кои са те:

1. Кралицата на драмата

Ако във вашия офис няма човек, който драматизира излишно, вие сте късметлия. Това е тип личност, която живее така, сякаш участва в риалити шоу. Тези хора обичат скандалите, интригите, клюките, мрънкането, обвиненията и най-вече вниманието на останалите. Кралицата на драмата може да бъде и мъж. Този тип човек си пада по задкулисните разговори и често е отрицателно настроен спрямо колегите си, а негативизмът му е заразителен. Кралицата на драмата обича да насочва вниманието на ръководството към себе си, като в началото създава впечатление на усърден служител, но с течение на времето всички разбират, че това е игра.

2. Жертвата

Този тип служители все се изкарват жертви. Те обвиняват колегите си за всички лоши ситуации в офиса, винаги имат извинение и вечно се оплакват за пропуснатите възможности. Те са доста прилепчиви личности, които се впиват в някой свой колега или шеф като пиявица. На всичкото отгоре жертвите редовно са болни и все се опитват да се възползват от съчувствието на работодателя си с редица „тежки“ медицински състояния или с някакви уж случайни инциденти. Отсъствията на „хронично болните“ служители оказват негативно влияние не само на бизнеса, но и на другите служители, които започват да се чувстват обидени.

3. Бунтовникът без кауза

Това са хора, решени да нарушават правилата в офиса, без идея защо точно го правят. Тези служители оспорват статуквото в компанията, отказват да следват инструкции и все се мъчат да вдигнат на бунт колегите си. Често това са бунтовници без кауза. Хора, които искат да действат независимо, а не така, както другите им казват. Ако такъв човек работи за вашата организация, най-умно е да го освободите бързо, преди да е инфектирал с бунтовническия си манталитет и другите ви служители.

Заключение: Управлението на служителите е едно от най-трудните предизвикателства, които стоят пред притежателите на собствен бизнес. Ако и вие сте предприемач, наблюдавайте внимателно служителите, които влияят на производителността на колегите си и гледайте да ги махнете, преди да объркат дългосрочните ви цели.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Друг анонимник ( преди 8 години )
До Анонимен: Абсолютно правилен отговор!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
bob ( преди 8 години )
или е време да си наемете кадърен ръководител , а не да убивате обратната връзка с персоналакралицата на драмата - говори за несигурност при изпълнението на задължения жертвата - не оценяване на самостоятелни решения и предпочитане на решенията на ръководителя (които той не е наясно -жертва) Бунтовникът без кауза- неяснота при поставяне на целите грешки не на персонала или администрацията а на ръководителядруг е въпроса че много ръководители съвсем умишлено развиват тези качества в персоналазащото има плюсове при някои начини на управление( приоритетен минимален фонд заплати примерно )трябва ви специалист той може да ви каже дали дадени качества пасват на вашите цели на управление и тези които не са желани как да не им дава възможност да се развиват всяко едно качество има позитиви и негативи така че важността се определя от ситуация
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Не бе, Лина, най-харесвани са мълчаливите и търпеливи мижитурки, способни на ласкателства. Ярко изразената професионална некомпетентност на такива хора не е пречка, понеже те се снишават над бюра и работни плотове и надигат главица само за да сипят хвалебствия към висшестоящите. Мижитурката обаче се превръща в хиена, озъбвайки се на тези, които са на сантиметри по-долу в служебната йерархия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лина ( преди 8 години )
Най-добре ще е да си назначи роботи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар