IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да се сравнявате с другите?

24 януари 2016 08 15

Животът не е състезание

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всички ние имаме склонност да се сравняваме с другите. Все ни се струва, че познатите ни имат повече таланти от нас, че са постигнали повече в живота, че изглеждат по-добре, че живеят по-вълнуващо и т. н. Всички тези мисли ни карат да се чувстваме зле за самите себе си.

Ясно е, че има хора, които наистина се справят с живота си много по-добре от нас, но и навикът ни да измерваме собствения си успех чрез сравнения, също е доста вреден.

По-добре се замислете за собствените си способности и спрете със сравненията. А ето и 10 съвета по темата:

1. Не забравяйте собствените си успехи

Гледайки постиженията на другите хора, човек лесно забравя своите собствени. Не само милионите долари в банката и голямата известност са квалификация за супер постижение в живота. Замислете се какво сте направили дотук, какво сте преодолели, как действията ви са повлияли на живота на другите.

2. Запитайте се защо все се сравнявате

Възможно ли е постоянно да мислите, че не сте достатъчно добър, а всъщност причината да се крие в това, че се чувствате застрашени от способностите на друг? Ако се чувствате по този начин, може би е време да спрете да се равнявате според другите хора.

3. Преразгледайте целите си в живота

Ако идеята ви за успех е шофирането на луксозен автомобил, то може би е време да направите преоценка на целите си. Не се фокусирайте върху това, което другите хора имат като материални вещи, а се замислете за по-важните неща в живота – любов, състрадание, щедрост и приятелство. Стремете се именно към тях.

4. Спрете да се конкурирате с другите

Въпреки теорията, че животът е състезание с победители и губещи, не вярвайте на това. Ако видите някой, който е на по-високо ниво от вас като умения и „победи“, поздравете го! Радвайте се за него и използвайте неговите успехи като вдъхновение. Попитайте го за съвети, а не се конкурирайте с него.

5. Замислете се на какви хора се възхищавате

Може би се възхищавате на знаменитостите, а може би се впечатлявате от съседа си на горния етаж. Важно е да си изясните кои са точно вашите идоли и да осъзнаете, че и те са хора. Те също имат недостатъци, те също имат проблеми и не можете да сте сигурни, дали в действителност са по-щастливи от вас. Не гледайте на никой човек като на супергерой, защото той просто не е такъв.

6. Осъзнайте как се чувствате след сравненията

Когато се сравнявате с друг човек, независимо дали това е знаменитост или някой ваш познат, замислете се как се чувствате. Дали това сравнение ви действа вдъхновяващо или ви потиска.

7. Прекъснете цикъла

Ако сравненията ви потискат и смятате, че животът е несправедлив към вас и щедър към другите, просто спрете сравнението в зародиш. Не си позволявайте да потъвате в него. Изчистете от главата си всички мисли за чуждите постижения и се фокусирайте върху себе си.

8. Бъдете благодарни за това, което имате

Вероятно имате повече, отколкото си мислите, не само като материални неща. Ако смятате, че не разполагате с достатъчно, направете си списък на всичко, което ви прави щастлив. Това може да е уютният ви дом, постоянният ви партньор, чувството ви за хумор, готварският ви талант и т. н.

9. Конкурирайте се със самите себе си

Някои хора просто са по-конкурентни от други. Ако вие сте такъв човек и обичате да се сравнявате, то поне не го правете безцелно. Състезавайте се сами със себе си – научете се да работите по-бързо, да спортувате по-често, да шофирате по-умело, да говорите по-интелигентно и т. н.

10. Ценете собствените си качества

Обичайте се и се уважавайте сами, за да ви уважават и обичат другите. Това е много вярно. Разберете, че вашите постижения не трябва да са велики, за да върви животът ви по правата линия. Просто следващият път, когато се чувствате зле и ви липсва самочувствие, сетете се, че негативните чувства ще отминат и щастието пак ще се появи на вашата улица.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари