IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 навика, които ви правят по-бедни

27 януари 2016 14 00

Дори да имате прилични доходи

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако понякога се чудите къде отиват всичките ви пари и защо все оцелявате на ръба на бедността, при положение, че работите за прилична заплата, то причината си е във вас.

Когато един човек не е в състояние да натрупа и минимални спестявания, въпреки не лошите си доходи, то явно има навици, които сериозно му пречат. А ето и какви може да са те:

1. Харчите повече, отколкото изкарвате

Няма нищо лошо да мечтаете за по-висок стандарт на живот, но ако непрекъснато живеете над възможностите си и постоянно се чудите как да похарчите парите си, вероятно ще попадате и в трудни финансови ситуации. Опитайте се да сложите граница на разходите си, ако искате да натрупате някакви спестявания!

2. Фокусирали сте се върху настоящето

Ако никак не ви е грижа за бъдещето и игнорирате тази тема, то това си е сигурна рецепта за финансово бедствие. Ако се фокусирате единствено върху настоящите си нужди и копнежи и не се сещате за бъдещето в перспектива когато взимате финансови решения, то някой ден ще се събудите като беден пенсионер.

3. Смятате, че е твърде рано да започнете да спестявате

Когато човек е млад, иска да се отдаде на всички удоволствия, които могат да се купят с пари. Младите хора не мислят за спестявания или инвестиране, а това е доста погрешно! Никога не е твърде рано да започнете да заделяте част от доходите си.

4. Не си водите отчет на парите

Много хора си мислят, че знаят къде отиват парите им, но за съжаление, това не е вярно. Може би сте наясно с основните си разходи, но малките харчове дори не ги забелязвате. Най-добре започнете да си водите дневник за всичките си доходи и разходи, независимо дали те са огромни или малки. Така ще придобиете по-добра представа как да контролирате финансите си.

5. Не си правите бюджет

Всеки съвременен човек-реалист трябва да има като отправна точка бюджет. Именно върху него се основава финансовият успех. Направете си месечен бюджет и се придържайте към него! Така ще ограничите много от ненужните си разходи.

6. Изобщо не сте наясно с нуждите и желанията си

За да спести пари, човек трябва да даде приоритет на финансовите си цели. Ако забогатяването е основен приоритет за вас, тогава ще трябва да жертвате някои от настоящите си удоволствия, независимо дали това ви харесва или не.

7. Пренебрегването на дълговете

Дълговете изяждат огромна част от финансовите средства на съвременните хора. Това е болезнен факт. Хората, които вече имат няколко кредита, лизинга, заеми и т. н., не знаят как да се измъкнат от този порочен цикъл. Единствения начин е да изплащате стриктно тези дългове.

8. Постоянно обновявате вашите електронни джаджи

Макар че няма нищо лошо в купуването на нови технологични джаджи, факт е, че голяма част от тях са просто глезотия, мода или прищявка. Този навик ви вреди повече, отколкото да ви носи някаква полза. Казано с други думи – ако спестяването на пари е нещо погрешно, то не се старайте да бъдете прави никога.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари