IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да се радвате, че детето ви е тийнейджър?

28 януари 2016 15 00

Вижте 10 причини

Снимка: moviestillsdb.com

Снимка: moviestillsdb.com

Всички очакват родителите на тийнейджъри постоянно да се оплакват колко им е трудно да овладеят положението с пубертета у дома. Обществената нагласа е, че децата в тази възраст са трудни и невъздържани и налагат тормоз над майките и бащите си.

Нещата рядко са чак толкова зле. Много родители се чувстват по-неуверени и притеснени докато децата им са малки, отколкото когато минат 12 години.

Ето и 10 причини защо трябва да се радвате, че детето ви вече е в пубертета:

1. Децата в пубертета знаят как да се държат на обществено място

Ако помните дните, когато малкото ви дете е капризничело пред други хора или е плакало невъздържано в ресторант и други заведения, то тези времена са отминали за ваше щастие. С тях са си отишли и тревогите, че наследникът ви ще ви изложи с недотам подходящото си поведение.

2. Те умеят да се забавляват сами

Малките деца все искат и търсят вниманието на родителите си и рядко умеят да си играят, да се забавляват и занимават сами. Тийнейджърите са много по-самостоятелни в това отношение. Те могат да прекарват времето си сами и да си намират забавления без ваша помощ.

3. Те преминават през преход, който ще ви удиви

Пубертетът е преходът от дете към възрастен. Този удивителен период от време е интересен и заслужава да бъде изгледан от първия ред. С вашия тийнейджър ще преминете през доста вълнуващи неща и събития. Ще си спомните времето, когато вие самите сте минавали през този голям преход.

4. Вашият тийнейджър ще подобри уменията ви за общуване

Ако търсите възможност да подобрите уменията си за водене на преговори, тогава общувайте повече с вашия тийнейджър. Ще се научите да се справяте със споровете по-умело и ще разберете, че не трябва да вдигате скандали за тривиални неща, а само за важни проблеми.

5. Детето ви ще взима важни решения с ваша помощ

В годините на пубертета детето ви ще трябва да вземе някои генерални решения, свързани с бъдещето си и кариерата някой ден. Вие ще сте човекът, който ще участва пряко в тези решения, ще ги насочва и ръководи. Това си е вид привилегия и затова не подценявайте този момент.

6. Вече можете да разговаряте с детето си като с възрастен

Дискусиите с вашия тийнейджър вече ще са по-интересни, защото той ще е по-информиран, а становищата му ще звучат по-разумно и ще са на по-добро ниво. Вие ще забележите промяната малко по малко и ще усетите как вашето дете постепенно заприличва все повече на вас самия – има вашия изказ, вашите прозрения, вашата нагласа и разбирания.

7. Те ще започнат да споделят част от вашите интереси

Ще усетите как детето ви започва „да попива“ от вашите интереси. Вече ще можете да ходите на кино заедно, да четете едни и същи книги, да спортувате заедно и т. н. и да се наслаждавате на тези мигове заедно като в същото време ще си бъдете една добра, равностойна компания.

8. Ще започнете да осъзнавате какъв родител сте всъщност

Това може да бъде едновременно добро и лошо, разбира се. Може да започнете да проклинате някои от възпитателните си методи, които сте прилагали върху детето си, когато е било по-малко и в следствие на което е добило лоши навици. В същото време ще се радвате, когато забележите, че сте възпитали един достоен млад човек с качествени личностни черти.

9. Вече ще имате много повече време за себе си

Промяната е толкова постепенна през годините, че може и да не я забележите. Изведнъж обаче, с порастването на децата ви, вие ще почувствате, че имате много повече време за себе си, в сравнение с годините, когато сте били майка/баща на малко дете.

10. Вашият тийнейджър ще ви върне младостта

Ако се превърнете в приятел на своето дете тийнейджър и прекарвате повече време с него, вие ще преоткриете много неща от младостта си. Ще се смеете и забавлявате повече, ще гледате на живота по-оптимистично, ще се радвате повече на социалния си живот и от време на време ще забравяте за купищата с отговорности, характерни за зрелостта. Ценете тези моменти.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари