IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликите между турист и пътешественик

28 февруари 2016 14 00

Топ 7

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Най-очевидните разлики между туристите и пътешествениците са следните: Туристите отсядат в хотели, ходят чинно от забележителност на забележителност, хранят се и пазаруват на най-оживените места, правят снимки на всяка своя крачка, след което ги споделят във Facebook.

Пътешествениците са хора, които се скитат по света, опитват се да усетят атмосферата на мястото, където се намират, запознават се с местните хора и нарочно бездействат в най-малките и закътани кафенета.

Ето и още 7 разлики:

1. Туристите се движат по план, а пътешествениците – без план

Туристите винаги имат ясна представа къде отиват, къде ще отседнат, набелязали са си какво да видят по време на престоя си и т. н. Те просто искат сигурност по време на своето пътуване. Пътешествениците пък не обичат да ходят на организирани екскурзии и винаги гледат да отидат на някакво ново, предизвикателно място, дори и да има някакъв риск. Те мечтаят да се изгубят в чуждите градове, за да открият неподозирани забележителности, които не присъстват на картата.

2. Туристите мечтаят да се завърнат в своя дом, а пътешествениците се чувстват у дома си на чужди места.

Истинските туристи знаят, че у дома си е най-хубаво. Има хора, които обожават да пътуват на нови места, но спят най-добре в собственото си легло в своята родина. Те обичат да опитват нови ястия от различни местни кухни, но предпочитат да се хранят с националните си гозби. Туристите изпитват носталгия. Пътешествениците, от своя страна, се чувстват като у дома си, където и да отидат. Те знаят, че няма нищо по-хубаво на света, от това да се събуждаш всеки ден на ново място и всеки ден да ти бъде различен.

3. Туристите търсят комфорт, а пътешествениците – интересни преживявания.

Туристите живеят за комфорта. Те искат да отсядат в хубави хотели, да се намират на топ дестинации, да бъдат добре обслужени и нахранени, да си напазаруват хубави сувенири и си носят купища с багаж, който да им помага за този комфорт. Пътешествениците отсядат в хостели, без да обръщат внимание на условията, те предпочитат да се мотаят по улиците, да се срещат с хора, да откриват нови места, познати за местните и като цяло да трупат преживявания.

4. Туристите се движат с карти, а пътешествениците мразят установените маршрути.

Повечето туристи очертават цялото си пътуване преди още да са напуснали домовете си. Те знаят точно къде искат да отидат и предпочитат да се движат с карта. Пътешествениците не използват карта и нямат нищо против да се изгубят.

5. Туристите говорят на английски, а пътешествениците се опитват да използват местния език.

Когато туристите се намират на ново място в чужда държава те предпочитат да се оправят на английски език. Пътешествениците веднага гледат да научат няколко основни фрази на местния език, за да се впишат по-бързо в обстановката. Те са смели и не се притесняват как звучат, дали ще направят грешка и т. н.

6. Туристите правят снимки нонстоп, пътешествениците правят само кадри, които си заслужават.

Туристите обичат да се хвалят с пътуванията си в чужбина на своите приятели, особено на тези във Facebook и Instagram. Разбира се, няма нищо лошо в споделянето на красотата на място, което човек е имал привилегията да посети. Но това не е целта на пътуването, все пак. Истинските пътешественици знаят това и щракват снимки, когато те наистина си заслужават. Пътешественикът не пътува, за да се хвали, а за да трупа опит и впечатления.

7. Туристите четат пътеводители, а пътешествениците ги пишат.

Един истински пътешественик винаги се отклонява от утъпкания път. Докато туристите се събират всички накуп по дестинациите, препоръчвани от пътеводителите. Всъщност въпросните пътеводители често са написани от пътешественици, които са успели да се слеят със съответното място и да го видят през очите на местните.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

леле ( преди 8 години )
По описанието което сте дали т.нар. "пътешественици" са си чисто и просто клошари, субкултурни, наркомани, психари и пр. Не е нужно да си *** и с банален клиширан "бунтарски" или "свободен" стереотипен профил за да си пътешественик. Нормалните организирани хора също могат да бъдат такива, без да се врат по хостели и да мечтаят да се загубят.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар