IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да познаете, че той ви лъже

15 март 2016 13 40

Трябва да разпознаете над три белега на лъжата

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лъжата изисква по-голямо усилие за изричане, отколкото истината. Поради това човек несъзнателно променя поведението, гласа и мимиките си. Редица психофизиологически фактори се променят – сърдечен пулс, честота на дишането и др.

За да сте сигурни, че някой ви лъже, трябва да забележите отклонение в поне два елемента от поведението, обичайно за него.

1. Глас

Когато лъже, човек се притеснява да не бъде разкрит. И защото е под напрежение, характеристиките на гласа му започват да се променят. Говорът става или много бърз, или много бавен. Забързването е провокирано от неразположението и страха от разобличаване, той иска разговорът да свърши по-скоро. От друга страна, забавянето в темпото на изговаряне, е резултат на мисловен процес – още не е измислил какво да каже. Докато мисли какво да каже, събеседникът ще мига учестено.

Обърнете внимание, че тембърът на лъжците се променя – при мъжете той се качва в по-високите тонове, понякога дори става писклив. Точно както при малките деца.

2. Очи

Другият белег на лъжата е широкото отваряне на клепачите и статичното безучастно гледане. Много често този поглед е придружен от поза на тялото, която прилича на замръзнала. Събеседникът ви ще изглежда слаб в такава позиция.

В някои случаи отбягването на погледа може да се разглежда като белег на лъжата.

Сменянето на посоката, в която гледаме, обикновено е причинено от нещо, което привлича вниманието ни. Това може да бъде лош спомен, предмет или всичко от околността. Когато става дума за спомен, който не е приятен, поведението на човека става още по-напрегнато. Ръцете се кръстосват в долната част на торса, а очите се забиват в земята. Тези поведенчески фактори нямат нищо общо с лъжата. Напротив, характерно за прикриващия истината е да върти очи.

3. Реч

Докато разговаряте, речта на измамника започва да променя същността си. Появяват се много голям брой уговорки: „Да, аз това, не го мисли аз онова...“. Основен белег на лъжата е повтарянето на една и съща фраза, която не се обяснява с допълнителни пояснения за време, място и заобикаляща среда.

4. Жестове

Колкото повече един лъжец се опитва да ни убеди в своята „истина“, толкова повече той прибягва до все повече способи за себеизразяване като ръкомахания и жестикулирания.

5. Промяна в подаването на информация

Ако познавате събеседника си, би трябвало да усетите, когато количеството информация, която ви подава, се е променило. Презумпцията е, че този човек е свикнал да подава данни на няколко блока – един, два, три или повече, описващи мястото, хората и времето.

В изречението: „Вчера бях на дискотека, после на кръчма с аверите и се прибрах!“ има три блока – дискотеката, кръчмата с приятелите и прибирането, защото той е свикнал да подава триблокова информация в едно изречение. Но когато настъпи рязка промяна в изразяването, със сигурност има нещо, което се скрива от вас.

Например на въпроса „Какво прави вчера?“, когато получите отговор в необичайно къс размер: „Нищо!“, имате причина да смятате, че ви замазват очите. Другата промяна, която представлява интерес за вас, ще откриете в спестяването на информация, когато отпадат блокове. „Бях на кръчма и се прибрах!“, а какво стана с дискотеката?

Промяната в подаването на информация е т. нар. „увъртане“. За да отключите истината, замаскирана с измислици, е необходимо просто да провокирате събеседника си. „Кажи ми истината!“; „Къде беше наистина?“; „Защо ме лъжеш?“. След като ги изречете, той ще отключи явни физиологически промени, които ще са вашият аргумент, че той лъже. Кажете: „Виждам, че ме лъжеш!“, ще последва фаза на оправдания, след което ще разберете какво в действителност се е случило.

6. Явни физиологически промени

В момента, в който започне да лъже, вашият събеседник може да отключи следните реакции на тялото: зачервяване на лицето или ушите, потене, нервни тикове на крайниците (каране на шевната машина, заиграване с някакъв предмет), учестено мигане и др.

Важно:

Едно съждение, което да доказва, че един човек лъже, не може да бъде изградено на база едно доказателство (белег). Трябва да са поне три.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари