IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да държим агресията под контрол

31 март 2016 14 50

Не се самонавивайте, мислете позитивно

Как да държим агресията под контрол

Оказва се, че на колкото повече стрес сме подложени през ежедневието си, толкова по-вероятно е да развием проблем с агресията. И защото работим по-усърдно от всякога, все повече хора имат проблеми с избухването пред близки или приятели.

Обстановката около нас става все по-агресивна. Филмите и видео игрите са изпълнени със завоевателски и съревнователски настроения, постоянно някой ни досажда с предложения да си купим неговия невероятен продукт, а забързаният начин на живот ни се е качил на главите. Изглежда е ясно защо понякога сме агресивни...

Агресията обаче може да се прояви по различен начин“, казва д-р Изабел Кларк, дългогодишен психотерапевт. Оказва се, че някои хора без да искат настройват собствената си агресия срещу себе си.

Д-р Кларк разяснява, че агресията има важна функция – да ни предпазва от заплахи, давайки ни куража да се справяме с нови предизвикателства.

„Хората, които са подложени на хроничен стрес, се опитват да живеят в постоянна готовност да се защитават с атака, като това може да навреди на здравето им“, предупреждава терапевтът.

Как да държим агресията под контрол?

1. Следете поведението си и разграничавайте фазите в собственото си държание

Обърнете внимание кога съзнанието ви влиза в режим на заплаха – докато водите разговор, докато шофирате или при пътуване – с осъзнаването на това състояние, можете да го предотвратите. Признаците при всеки човек са общо взето различни. Обикновено проявата на „режима на заплаха“, в който навлиза тялото, се изразява в напрегнатост или неприятно чувство в областта на стомаха.

Трябва да предотвратите намеренията, които чувате в главата си – емоционалната реакция в такива ситуации винаги е най-лошата алтернатива.

Ето какво казва и д-р Изабел Кларк:

Запитайте се: „Какво има?“ След като разберете, направете нещо по въпроса! Най-простият начин да се успокоите е с двигателна техника. Например, когато издишате въздуха за по-дълго време, отколкото го вдишвате, ще се успокоите. Другият вариант е да обърнете по-голямо внимание на заобикалящата ви среда и на хората в нея. Но този път гледайте глобално на нещата, не се вторачвайте в дреболиите. По този начин ще си позволите дистанция от опасните за вас дразнители, ще създадете пространство между вас и ще получите нужната утеха.

2. Не се самонавивайте, мислете позитивно

Езикът, който използваме в мислите си и разговорите със себе си, може да контролира реакциите на тялото в дадена ситуация, в която обикновено реагира с агресия. Мислите, в които се „самонавиваме“, включват фрази, започващи с: „Аз трябва да“, „Необходимо е“, както и такива, започващи с „никога“ и „винаги“ – все думи в крайни форми.

Най-често срещаните са: „Защо на мен?“ и „Не е честно!“. Тези думи на самообвиняване са много строги и могат да ви накарат да избухнете. Въпреки че не е лесно, човек трябва да опита да промени речника си и да премахне всички тези думи, които го товарят. Специалистите съветват, след като видим опасността от тях, просто да ги пуснем по течението.

3. Решавайте проблемите си бързо

Агресивните хора често проектират върху себе си качества на недосегаемост: „Аз съм готин, нищо не може да ми се случи!“. В резултат на това те несъзнателно трупат негативи от ежедневието си, които в един миг им идват твърде много. Решението е в това да не отлагаме негативите за утре.

А научаването да комуникираме ефективно с хората около себе си е част от процеса. За да не напрягаме нервите си излишно, психолозите препоръчват да конкретизираме желанията си и да ги заявяваме спокойно.

Другата важна част е да можем да се поставяме на чуждото място. Така разбираме къде всъщност е проблема. За хората, които имат проблеми с агресията, обаче това се оказва трудно, защото те се придържат повече към своята позиция и гледна точка, омаловажавайки чуждата.

4. За един разговор се изисква спокойствие

Един разговор се обезсмисля, когато двете страни са се „настроили“ в атакуваща позиция и нападат личността си един друг. Точно както гаджетата се сдърпват за глупости. Когато физическите знаци за повишаване на напрежението са видими – забързано дишане, изцъклен поглед и др., може би е най-добре да се разходите за известно време, докато ви мине. В противен случай рискувате да кажете нещо, за което после трябва да се извинявате, защото в такава ситуация аргументите биват замествани от емоционални реакции или физическо насилие.

„Не продължавайте разговора, когато видите, че тялото и разумът на събеседника ви са се настроили в атакуваща позиция“, казва д-р Изабел Кларк. Направете пауза, таймаут, за да охладите страстите.

За връзките: „Уважавайте личното пространство на партньора си. Жизненоважно за продължаването на вашата връзка е да сте поставили точно тези лични граници помежду си“, за да няма глупави въпроси, по думите на д-р Кларк.

5. Не избухвайте от глупости

Когато тялото ни се почувства заплашено – например от пререждане на опашката в магазина, усещаме как ни обзема яд. Направете крачка назад, приложете дихателна техника и помислете с чисто съзнание – важни ли са тези няколко минути? „Ако не са, пуснете неприятното чувство и не разваляйте деня си“, препоръчва д-р Изабел Кларк.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари