IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уроците, които ще научите, след като задлъжнеете

10 април 2016 11 00

Без значение дали дълговете ви са към банка или към приятел

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Дълговете съществуват открай време, но в съвременният свят хората се изкушават да живеят на кредити и лизинги, въпреки че могат да си го спестят. Причината е, че в нашето материално общество има твърде много изкушения и ние искаме да притежаваме твърде много неща и то веднага, често разпростирайки се доста извън чергата си.

Най-парадоксалното в случая е, че дълговете са отличен учител, който ни преподава важни житейски уроци и то по най-трудния начин, а често тези уроци променят гледната ни точка върху живота.

Дълговете могат да се окажат и добър мотиватор за личен и професионален успех.

Ето и нещата, които ще научите, след като вземете първия си заем/кредит/лизинг и др.:

1. Ще научите кои са истинските ви приятели.

Ако се случи да затънете финансово, именно защото неразумно сте взели заеми, които не можете да връщате, ще разберете кои са истинските ви приятели и кои са близките ви, на които наистина им пука за вас. Само те ще останат до вас, когато ударите дъното. Възможно е някой от тях да ви подаде ръка и да ви спаси от мизерията.

2. Ще научите стойността на всеки един лев.

Едва когато започнете да плащате наеми/заеми и др. със собственоръчно изкараните си пари и да трябва да се справяте с разпределението на бюджета си, вие ще осъзнаете, че 20 лева всъщност са много пари. Ще разберете, че всеки един лев трябва да бъде изхарчен разумно, за да ви стига заплатата за всичко.

3. Ще разберете, че заемите са като бездънна яма.

Никога няма да можете да се измъкнете от своите дългове, ако не се преборите с изкушението. За съжаление, хората от нашето поколение често взимат повече от един заем по една или друга причина. Накрая разбираме, че макар периодично да ни увеличават заплатата, тя никога не ни стига, защото имаме да плащаме куп лихви по кредити и лизинги. Този урок е важен, защото ако веднъж успеете да се измъкнете от финансовото блато, едва ли някога ще повторите същата грешка.

4. Ще разберете кои са наистина важните неща в живота.

Съвременните хора робуват на вещите си. Масово се превръщаме в шопинг маниаци, които искат нови коли, искат най-новите модели мобилни телефони, искат да пътуват по екзотични дестинации, да се обличат с маркови дрехи, да се хранят в гурме ресторанти и т. н. Истината е, че ние можем да съществуваме с много по-малко вещи и пак да сме щастливи, но обществото ни диктува друго. Покрай дълговете разбираме, че най-стойностните неща всъщност са миговете с близките и доброто здраве. Празнината в сърцето не може да бъде запълнена с продукти от магазините.

5. Ще се научите да пестите.

Повечето хора всъщност не осъзнават, че заемите им ги учат да бъдат по-пестеливи. Всеки човек, дори и този, който не умее да си прави сметка, рано или късно осъзнава, че не може да не си връща дълговете, защото рискува да му се случат куп лоши неща (например, да остане без дом). Така че дори да сте с много „широки пръсти“, заемите ще ви научат да пестите.

6. Ще разберете каква е цената на лошите ви навици.

Като погледнете назад, ще осъзнаете, че голяма част от вашите дългове са плод на вашата недалновидност. Ще трябва да си признаете, че големият размер на пасивите ви си е по ваша вина. Неразумните разходи в съчетание с ниските доходи и невъзможността да се устои на изкушенията, винаги са равни на задлъжняване. Опитайте се да не робувате повече на лошите си навици!

7. Дълговете са проверка на действителността.

Понякога влизаме в дългове заради много глупави причини. След време разбираме, че животът ни не може да функционира правилно, ако правим грешка след грешка във финансово отношение. Тоест, когато сме дълго време на червено, ние „изтрезняваме“ по-бързо, а това ни дава шанс за едно по-добро бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари