IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В кои случаи трябва да простите изневярата?

11 април 2016 14 50

Съветите на сексолога Трейси Кокс

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Много хора считат, че ако простят изневярата на партньора си, ще проявят признак на слабост, за който ще съжаляват след време.

Според британския сексолог Трейси Кокс обаче, има случаи, в които има смисъл да простите измяната и да се опитате да съхраните връзката си.

В тези случаи опрощаването на греха е по-скоро проява на сила. Ако обичате истински половинката си и смятате, че и тя ви обича, има смисъл да опитате да продължите заедно.

Ето и в кои случаи си заслужава да простите грешката на партньора си:

1. Това е първият подобен случай

Ако сте били заедно в продължение на много години с партньора си и той никога не ви е изневерявал и е бил лоялен към вас досега, струва си да му дадете още един шанс. Може би наистина се е подвел и се срамува много от постъпката си.

2. Можете да вникнете как и защо това се е случило

Ако връзката ви с партньора ви в последните месеци е била напрегната и сте имали много неизгладени конфликти, възможно е той/тя да е потърсил утеха от проблемите си в друго лице. Трябва да се опитате да разберете обстоятелствата около неговата измама и да вникнете в тях – да изслушате обясненията и причините това да се случи. Възможно е и вие да имате голяма лична вина за ситуацията.

3. Вие сте подозирали, че нещо не е съвсем наред

Ако преди въпросната афера вие сте усещали, че нещо в отношенията ви с половинката не е наред и не сте взели съответните мерки да се опитате да оправите нещата, може би сега ще трябва да простите. Когато човек интуитивно подозира, че партньорът му не е щастлив, но не предприема никакви мерки за промяна, той също е виновен.

4. Това поведение е нехарактерно за половинката ви

Ако досега вашият любим е бил лоялен и надежден партньор в продължение на години, това е добър знак за бъдещето. Може би той/тя наистина е добър, свестен човек, който е направил огромна грешка и сега страда заради нея.

5. Вашите приятели и семейството вярват, че трябва да простите

Ако вашият партньор е харесван от най-близките ви хора и те са шокирани от това, което се е случило, може би наистина трябва да простите. Щом те го/я защитават, значи трябва да се опитате да ги послушате, защото те реагират без всичките емоции, които са в душата ви и виждат правилното решение на ситуацията.

6. Партньорът ви наистина съжалява за издънката си

Ако чувствате, че половинката ви изживява много трудно грешката си и искрено се разкайва, дайте му/ѝ още един шанс. Особено ако той/тя е готов/а да направи всичко, за да му/ѝ простите.

7. Трябва да съхраните връзката си заради децата

Уверете се, че можете да останете заедно в името на децата си, но само ако можете да им осигурите здрава семейна среда. Ако ще продължавате да си вдигате скандали пред тях, по-добре да се разделите. Но ако вярвате, че бъдещите ви отношения могат да са стабилни – простете грешката на половинката.

8. Половинката ви е готова да ходите заедно на семейна терапия

Добре е да помислите за семейна терапия, ако връзката ви е поразена от изневяра. Подобна терапия може да бъде от решаващо значение за вашите бъдещи отношения. Ако партньорът ви е готов на това в името на връзката ви, значи той/тя наистина иска да остане с вас.

9. Вие сте достатъчно силни, за да преживеете коментарите на критиците

Много от хората, които ще разберат, че сте простили изневяра, ще ви критикуват за решението ви, защото ще смятат, че давате лош пример на другите двойки, а и на собствените си деца. Тези хора обаче не разбират, че всичко зависи изцяло от конкретната ситуация. Трябва да бъдете готови да се защитите и да се обосновете за решението си.

10. Вие сте убедени, че това няма да се случи отново

Ако смятате, че половинката ви няма да дръзне да ви кръшка отново, дайте ѝ още един шанс. Преди това се уверете, че партньорът ви вече не поддържа никакъв контакт с лицето, с което ви е изневерил. Иначе е възможно отново да се изкуши.

11. Боли ви, но не сте сигурни, че ще го преживеете

Ако тайно вярвате, че този лош период от живота ви ще отмине и след време дори ще забравите болката, то защо да не простите? Може би това, което имате с партньора си е много повече и е много по-смислено от една краткотрайна афера.

12. Вие сте готови да се поучите от грешките си

Терапевтите казват, че изневярата е възможност да се погледнете в огледало и да се видите под друг ъгъл. Този път няма да сте с грим, а напротив – ще видите през лупата всичките малки и големи недостатъци на връзката си. Отношенията ви ще могат да оцелеят само, ако тази изневяра ви подейства като събуждане по телефона и ви принуди да намерите решение на дългогодишните си проблеми, които досега сте пренебрегвали.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари