IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ви тормозят манипулаторите?

23 май 2016 14 45

5 отровни фрази, с които те ви карат да се чувствате зле

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има един вид членове на обществото, които са истински социални хищници, чиято плячка са всички добри и невинни хора.

Те имат едно особено поведение, базирано на манипулация. В крайна сметка те успяват да получат всичко, което искат от другите – от роднини, приятели, любовници, колеги и дори познати. Тях най-много ги бива в това да влизат „под кожата“ на силните на деня и да се възползват от добродушните.

Често те са изключително внимателни и симпатични, но изведнъж, когато вече нямат нужда от вас, забравят, че са ви познавали. Тези хора си служат с някои фрази, с които се опитват да ви накарат да се съмнявате в здравия си разум и с които подкопават самочувствието ви.

Ето и част от тези фрази:

1. „Ти преиграваш!“

Тези хора умишлено ще правят неща, които да ви карат да се чувствате на ръба и дори може да се превърнете в параноик. В някакъв момент ще осъзнаете, че всичко това е манипулация, но ще е твърде късно. Те вече ще са ви накарали да се съмнявате в интуицията си, ще са ви вменили тревоги и лична вина. Възможно е да им повярвате, че сте неудачник.

2. „Твърде много драматизираш!“

Тези хора ще засмучат като пиявици вашия добродушен характер, но в даден момент ще се отегчат от вас. Така те ще причинят огромно объркване в живота и душата ви. Всеки път, когато се опитате да говорите за вашите притеснения относно нещо, те ще декларират своята омраза към драмата, която вие създавате и вие ще се почувствате съвсем безсилни. Те ще ви накарат да се чувствате неадекватно.

3. „Ти си твърде чувствителен!“

Манипулаторите произвеждат негативни емоции у другите и най-вече – вменяват им неувереност. Те могат да ви игнорират дни наред и да чакат да реагирате. Когато най-накрая го направите, те ще ви обвинят, че се държите странно и проблемът е във вас, а не в тях. Те могат да омаловажават работата ви, да ви критикуват с подигравателен тон, а когато вие реагирате подобаващо и се опитате да се защитите, те ще ви заявят, че нещо не сте добре. Ще ви заявят едва ли не, че имате душевни проблеми.

4. „Нещо не си ме разбрал!“

Манипулаторите умишлено ще казват неща, които ще ви провокират. Когато вие се защитите, те ще кажат, че нещо не сте ги разбрали и че това недоразумение е по ваша вина, естествено. Често те дори ще отричат казаното и направеното от тях, с цел съвсем да ви побъркат. Тоест, те ще ви обвиняват за погрешното тълкуване и ще се опитат да ви накарат да се съмнявате в здравия си разум.

5. „Ти си луд/ревнив/злобен!“

Манипулаторите обичат да съдят другите. Те се стремят психологически да унищожат всеки, който може да застраши тяхната илюзия за нещата или който се опитва да застане на пътя им. Така че, когато започнат да играят своите игри, вие наистина може и да не забележите, но рано или късно ще усетите, че нещо не е както трябва. Все един ден ще разберете, че няма как все вие да сте виновни за всичко, когато вътрешно усещате, че не е така.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари