IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Науката твърда: Самотните са в риск от инфаркт

26 май 2016 15 40

Стоенето вкъщи разбива сърцата ни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Може би си домошар, интроверт или просто обичаш да прекарваш време със себе си? Във всички случаи има много от нас, които предпочитат да нямат никакви планове, свързани с други хора и да си бълбукат във ваната.

Може би това не е най-доброто за деня? Резултатите от 23 проучвания по темата, публикувани в медицинския журнал „Heart“ показват, че трябва да премислим тази антисоциална практика. Тежко им на всички от зодия Рак.

Учените от Здравния департамент на САЩ открили, че социалната изолация и самотата са обвързани с нарастващ риск от сърдечен удар, ангина и смърт от сърдечни заболявания, пише Elle.

Опасността от спиране на сърцето е 29%. Съществува и риск от мозъчен удар. Той е еднакъв и при мъжете, и при жените – 32%.

Проучването е проведено сред 181 006 души, чиято възраст е над 18 години. Осемнадесет от изследванията са били съсредоточени върху социалната изолация, три измервали самотата и две включили и двата фактора.

В същината на проучванията залягат въпросници, в които пациентите посочвали нивото на своята самота. Данните после били съпоставяни с медицинските им картони, където била открита тенденцията самотници да са в риск от инсулт и инфаркт.

Дали това е достатъчно, за да оставим намира сериалите и да излезем навън сред хората?

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
За това пък на семейните инфарктът е сигурен. Аз например закарах зет в къщи. Баща ми стиска зъби 3 месеца и на четвъртия почина от масивен инфаркт.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар