IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е харизма и притежавате ли такава?

18 юни 2016 12 00

Вижте как можете да развиете и личната си харизма

Снимка: Vanity Fair

Снимка: Vanity Fair

Харизмата, това е силата на личното влияние, това е чаровна магия, която излиза от човека. Нещо като сияние, което влияе на обкръжаващите.

Харизмата е тайнствена енергия, която излиза от човек и предизвиква възхищение и обожание.

Обикновено харизматичните личности са очарователни, излъчват увереност, класа, карат другите да ги уважават...

Много от нас са се питали много пъти в живота си, защо другите хора се възхищават на даден човек.

Ние си задаваме въпроси като: Какво го прави така завладяващ? Как успява да постига тези изключителни резултати? Как успява да накара другите да мислят като него?

Въпреки че хората не могат да се споразумеят за определение на харизмата, те като цяло могат да се съгласят за това кой я има и кой не.

Ако ви накарат да изброите харизматични обществени фигури, със сигурност ще се сетите за много такива личности и от шоубизнеса, и от политиката.

Харизмата като цяло изглежда специално социално и емоционално умение, което дава възможност за влияние.

Ето и няколко елемента на личната харизма:

Емоционална изразителност. Харизматичните лица изразяват чувствата си спонтанно и искрено. Това им позволява да влияят с настроенията и емоциите си и на другите. Ние всички знаем, че харизматичните хора се виждат като влязат в стаята, защото тя „светва“. Обикновено те изразяват положителна емоция, но те също могат да ни повлияят и когато са ядосани или раздразнени.

Емоционалната чувствителност. Това е способността да се четат емоциите на другите. Тя позволява на харизматичния човек да направи една емоционална връзка с друг човек и вторият да се почувства специален.

Емоционален контрол. Истината е, че харизматичните хора имат възможността да контролират и регулират своите емоции. Те са добри актьори, които могат да бъдат очарователни, когато трябва. Те са социално изразителни – владеят вербалната комуникация и имат способност да включат другите в социалното взаимодействие. Харизматичните хора са квалифицирани и забавни събеседници.

Социална чувствителност. Това е умение да се чете и интерпретира дадена социална ситуация. Харизматичните хора са в състояние да изслушват другите и да показват тактичност и чувствителност към заобикалящата ги среда.

Социален контрол. Харизматичните лидери носят грация, баланс и спокойствие, с което се отличават и чрез което контролират другите. То е вид отвличане на вниманието от други неща.

Истината е, че хората наистина могат да се развиват и да усъвършенстват своите основни социални умения, и всъщност да увеличат своята лична харизма.

Материалът беше подготвен от Лора Арнаудова, която е Когнитивен Коуч, НЛП Треньор. Тя помага на клиентите си да развиват своя потенциал и да постигат целите си. Тя предлага курс Харизма, в който със Стойчо Керев научават хората как да използват своята харизма в своя личен и професионален живот и как да управляват енергията в себе си.

Лора Арнаудова и Стойчо Керев; Снимка: Личен архив

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари