IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените приемат комплиментите толкова трудно?

22 юни 2016 13 40

Просто „благодаря“ е достатъчно, не е нужно толкова да му мислим

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако сте като повечето жени, вероятно изпитвате затруднения, когато ви се налага да приемате комплименти. Или не е така?

Реално погледнато за този казус спокойно може да обвиним собствената си несигурност. Според Ами Морин, автор на книгата „13 неща, които ментално силните не правят“, съществуват няколко причини затова хората да се затрудняват от приемането на квалификации, които чуват по свой адрес, пише Womansday.

Те се свеждат до общата самооценка, която всеки прави сам за себе си.

В своя статия Морин споменава ново проучване, с което тя опитва да счупи леда между читателите си и науката, която така трудно обяснява казуса с комплиментите.

„Става така, че в даден момент, в който нашата самооценка не съвпада със съответната дума или фраза (комплимент), ние чувстваме неудобство“, разяснява писателката.

„Същото се случва и когато имаме ниска самооценка за себе си, а думата, употребена по наш адрес, се разминава с представите ни“. Съществува проблем в приемането на добър отзив от страна на женското съсловие, категорични са от Journal of Experimental Social Psychology.

Комплиментите могат да увеличат съмнението в личностните качества и възможности на хората, пишат още изследователите. Данните показват явната тенденция хората, имащи проблеми със самоуважението, да свалят летвата още по-надолу, след като получат какъвто и да било комплимент.

„Да знаете, че околните мислят за вас като за по-умен или можещ от тях човек, може да доведе до страх от това да не ги разочаровате“, смята Ами Морин.

А сега накъде?

Морин предлага да се обърнем към вътрешното си аз, за да открием как същинският заряд на комплимента е насочен с цел да ни зарадва. Той е израз на емоции или уважение, от които не бива да се притесняваме. „Следващия път, когато получите похвала на работното място или където и да е, просто потиснете онзи моментен импулс на несигурност и просто кажете благодаря!“, категорична е Морин.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари