IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които трябва да уточните, преди да приемете нова работа

23 юни 2016 13 40

За да си гарантирате добри доходи и уважение

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Експертите казват, че не трябва да се бърза с приемането на предложение за работа. Има десет важни въпроси, които трябва да зададете на потенциалния си бъдещ работодател.

Винаги си договаряйте заплатата, проучете възможностите за повишение и разпитайте за екипа. Тези въпроси могат да ви помогнат да си гарантирате покачващи се доходи, уважение и щастие на работното място.

Ето и кои са тези десет жизненоважни въпроса:

1. При какви условия ще получавам увеличение на заплатата?

Не пропускайте този важен въпрос, ако не искате заплатата ви да застине на едно число години наред. Обсъдете инфлацията и очакваното покачване на разходите ви с времето. С този въпрос няма да отблъснете работодател, който вече се е спрял на вас, така че преговаряйте! Само го направете интелигентно, с реални числа в подкрепа на аргументите ви.

2. Освен заплата, какви други бонуси ще получа?

Някои компании не могат да предложат високи заплати, но пък компенсират в други области. Те възнаграждават служителите си с гъвкаво работно време, медицински прегледи, безплатни обеди, купони за храна, паркинг, фитнес, кафе, вода и др. Този въпрос ще покаже на работодателя, че имате интерес в дългосрочен план към компанията.

3. Какви са възможностите ми за кариерно развитие?

Това е задължителен въпрос. Ако сте човек, който се мотивира от способността да се движи нагоре по корпоративната стълба, значи така ще можете да разберете по-добре възможните маршрути и потенциалните срокове.

4. Може ли да ми кажете кой от екипа е наскоро повишен и защо?

Това е друг добър начин да разберете как се случва растежът в тази компания. Ще придобиете представа как служителите биват насърчавани във въпросната фирма и по какви причини.

5. Ако помоля ваш служител да ми опише компанията, какво ще ми каже?

Задаването на този въпрос наистина поставя работодателя в леко неудобно положение, но пък така ще можете да разберете корпоративната култура и да си помислите по-добре, дали бихте могли потенциално да се впишете.

6. Какво куца в работата на компанията?

С този въпрос ще принудите работодателя да бъде честен и той без да иска може да ви даде ценна информация за вашите бъдещи колеги, както и за процеса на работа.

7. Как прекарахте уикенда?

С този личен въпрос вие скъсявате дистанцията между себе си и бъдещия си работодател и изграждате вид разбирателство, махайки бариерите помежду ви. Освен това след отговора му, ще сте наясно дали в тази фирма ще се налага да работите в събота и неделя.

8. Какво означава успешен служител за вас?

С този въпрос вие ще разберете как изглежда идеалният кандидат за въпросната работа според самия работодател. Така ще можете да решите дали наистина сте подходящи за тази компания и дали ще сте в състояние да отговорите на очакванията.

9. Пред кого ще се отчитам?

Мениджърите могат да направят живота на служителя ад, без големият шеф да може да се намеси. Затова е важно да сте наясно кой ще бъде вашият пряк ръководител. Не е зле да сте наясно със структурата на екипа. Дори можете да поискате да се запознаете с бъдещия си мениджър, ако не сте се запознали с него на интервюто.

10. Може ли да ми изготвите всички подробности в писмен вид?

Устните уговорки са много лесни за нарушаване и за забравяне, затова си поискайте писмени такива, преди официално да приемете позицията. Особено договорките за заплатата, за повишенията и за бонусите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Ганю ( преди 7 години )
Ако искате да НЕ получите тази работа, задайте Точно тези въпроси. И не 10, пет са достатъчни, за да не ви наемат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 7 години )
До Щерю: Че сме назад, назад сме, по-лошото е, че сме и толкова встрани.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 7 години )
Задайте дори и половината от тези въпроси на български мутро-работодател и гарантирано НЯМА да получите работата! Тука като чуят за повишение на заплатата, бонуси и почивни дни и направо ги втриса. Защото те не си търсят служители, а роби, които са готови да работят 7 дни в седмица, при нужда и нощем, при минимално заплащане и дори и не трябва да си помислят за увеличение на заплатата, бонуси, кариерно развитие и т.н.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар