IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 знака, че ще направите детето си нарцистично

9 юли 2016 10 45

Какви грешки във възпитанието може би допускате?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има родители, които са толкова влюбени в децата си, че успяват да им внушат, че те са непогрешими и несъизмерими с техните връстници.

Този подход на възпитание обаче създава едни деца, които започват да имат неспособност към възприемането на критика, което е в голяма вреда за тях самите.

Можете да разпознаете нарцистични черти в детето си

Нарцисизмът се определя като прекомерен интерес на човек към неговата собствена личност. Нарцистичните хора имат огромно его, те обожават себе си, възхищават се сами на себе си и са доста самонадеяни.

Според много проучвания броят на нарцистичните деца в западната цивилизация се увеличава, а най-голям принос за това дават самите родители. Те започват да заблуждават наследниците си още от люлката, че те са перфектни.

Ето и списък от 6 знака, че вие сте такъв родител и че ще направите детето самовлюбен нарцис:

1. Карате детето си да вярва, че никога не е способно да направи грешка. Вие самите смятате, че детето ви е перфектно, радвате му се и го възхвалявате винаги, каквото и да направи. Вие поставяте наследника си на пиедестал, защото сте го създали, което е нормално. Все пак за детето ви не е здравословно да не осъзнава, че всеки човек, както и то самото си има своите слабости.

2. Вие често сравнявате детето си с неговите връстници. От около 7-8 годишни децата започват сами да се сравняват с другите. Важно е да не оказвате неправомерен натиск върху детето да се опитва да бъде по-добро от всички във всичко. Освен това не го заблуждавайте, че е по-талантливо, умно, красиво и т. н. от неговите съученици и приятели, когато едва ли е точно така.

3. Вие внушавате умишлено на детето си, че е по-добро от другите, дори когато не сте сигурни. Може би го правите от обич или защото искате детето ви да е по-самоуверено, но все пак грешите в подхода си. Така вашият наследник няма да се научи да чува, нито да приема критика.

4. Вие прекомерно често хвалите детето си и му се извинявате за щяло и нещяло. Нормално е да се гордеете с вашето дете, то може би наистина е фантастично, но все пак трябва да го научите да бъде реалист и да си осъзнава възможностите. Когато то сгреши в нещо и вие му се скарате, трябва да държите на позицията си, а не после да му се извинявате за реакцията си. Така ще му дадете възможност да иска да се учи, да се подобрява, да осъзнае, че не е перфектно и че трябва да се старае, за да се развива.

5. Вие внушавате на детето си, че е „по-особено“ и по-различно от останалите по един свръхуникален начин. То е ясно, че детето ви е уникално, но не трябва да го карате да се чувства супер важно или изключително специално и да има усещане за превъзходство над връстниците си. Особено, ако във вените на детето ви не тече синя кръв...

6. Разпознавате нарцистични черти в себе си, но не предприемате стъпки да се преборите с тях. Налице е наследствен компонент към нарцисизма. Има личностни черти, с които човек се ражда. Ако имате чувството, че имате някои черти, които попадат в графа „нарцисизъм“ работете върху себе си, за да ги изкорените. Направете си преоценка и на възпитанието, което давате на детето си. Не позволявайте детето ви да расте прекалено погълнато от себе си, защото вероятно ще съжалявате след време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари