IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алармите унищожават добрия ви сън

26 юли 2016 09 00

Учени: Те нарушават естествения цикъл на почивка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Искрено вярвам, че ако дяволът съществува, неговото местообитание е в будилниците ни. Без значение за колко часа е настроен, дори да е в 10 сутринта за уикенда, май няма нищо по-лошо от това досадно пищене да саботира прекрасните ни сънища. Предстои да прочетете нещо, което ще ви даде още една причина да мразите сутрешното ставане.

Преди да станат от леглото повечето хора ще затворят очи за дрямка поне веднъж, докато се мъчат да събудят тялото си. После ще се изкашлят няколко пъти, ще затръшнат поредната аларма и ще се обърнат на другата страна. Работата е там, че според учените това вреди адски много на почивката ни.

Тези 5 допълнителни минутки, които вървят с фразата „Още малко“, се набъркват по неблагоприятен начин в естествения цикъл на вашия сън. Това се твърди в публикация на ASAP Science.

Според учените, стряскащият звук, който прекъсва вълнуващите ни сънища, нарушава съновния цикъл и не ни позволява да се събудим нормално. В следствие на това през целия ден се чувстваме изтощени, състояние известно още като сънна инерция.

Усещането за липса на сили и енергия ще продължи да ни съпътства по време на деня до определен момент, в който то ни напуска и получаваме тонус. Но ако решим да продължим със спането под формата на дрямка, тялото ни умишлено се опитва да навлезе в по-дълбока фаза на съня.

А понеже трябва да ставаме за работа, тази фаза ще бъде грубо нарушена, а тялото ни ще се почувства още по-объркано. С всяко отлагане на алармата, ставането ще бъде все по-трудно, а тонусът се изпарява. Замества го умората.

Единственото решение на този омагьосан кръг е да станем от раз. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Имайте предвид, че лягането след 24:00 часа изисква по-голяма почивка за тялото ви. Направете си експеримент. Легнете си в 22:00 или 23:00 часа и запишете в колко часа ще се събудите. Сънят ви би трябвало да трае между 6 и половина и 7 часа. Това е нормалният здравословен сън, в който тялото ни се събужда само и е изпълнено със сили.

Лягането след полунощ обаче действа противопоказно на адекватното ви състояние. По време на собствения си експеримент ще се уверите, че когато се събудите след дългите нощни занимания се чувствате меко казано отвратително. Сънят ви е траел повече от 8 часа, което ви е изтощило допълнително. Да, има понятие пренаспиване и то се свързва с естествените етапи на съня.

Първата фаза е т. нар. „лек сън“. По време на първата фаза човекът е наполовина буден, наполовина заспал. Мускулната активност се забавя, при което може да се появи слабо потрепване. В началния етап на заспиване можем лесно да се събудим, докато във втория етап човекът навлиза в „истинския сън“.

10 минути след „лекия“, спящият навлиза във втория етап, който продължава около 20 минути. Сърдечният ритъм и темпото на дишане се забавят. Третият и четвърти етап се обуславят като „дълбок сън“. Тогава мозъкът ни започва да произвежда делта вълни – те са дълги (с висока амплитуда) и бавни (с ниска честота). Дишането и сърдечният ритъм са в най-ниските си нива.

Четвъртият етап се характеризира с ритмично дишане и ограничена мускулна активност. Ако се събудим по време на дълбокия сън, ние ще се чувстваме отпаднали и дезориентирани за няколко минути. Именно това се случва, когато прекалим със спането – събуждаме се от дълбокия сън. Същото правят и алармите, саботирайки доброто ни състояние.

Но да се върнем на решението на този така болезнен проблем за всички. Вместо да се правим на бухали, трябва да си легнем към 22:00-23:00 часа и да се събудим сами. Без аларми, без обаждания от приятел, без никакви външни фактори. Сънят е невъобразимо важен, не го подценявайте.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари