IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 ясни знака, че сте лош слушател

24 август 2016 15 00

Повечето ваши разговори са: в едното ухо влиза, от другото излиза

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има хора, които просто не умеят да изслушват другите. Повечето им разговори са от вида - в едното ми ухо влезе, а от другото - излезе.

Те някак не успяват да се съсредоточат върху темите и не могат да направят добра връзка със своя събеседник, което често им пречи в живота - и в службата, и в личен план.

Ето и 7 ясни знака, че не ви бива за слушател:

1. Прекъсвате темата за разговор с коментар или някаква история

 Добрите слушатели трябва просто да си изчакат реда, за да се включат в разговора и да го направят по темата. Не е редно да се втурвате да прекъсвате даден разговор с въпроси, коментари или истории, които нямат нищо общо с дискутираната тема. Ако искате веднага да споделите вашето мнение, намерете точния момент да се вмъкнете към дискусията, но така че да я обогатите, а не да я осуетите.

2. Питате "Здравей, как си?", но не изслушвате отговора

Много хора започват разговор с този въпрос, но всъщност не чакат да получат отговор. Този въпрос се е превърнал в рутинен и на малко хора наистина им пука за конкретния му отговор. Това просто е начин да се завърже разговор, вид поздрав. И все пак добре е да се насилите да чуете как се чувства наистина, човекът с когото сте се срещнали, особено ако той започне да ви обяснява как е. Този въпрос може да бъде много смислен в едни приятелски взаимоотношения.

3. Често бърборите, без да ви питат нещо

Ако обичате да се намесвате в чужди разговори със съвети, преди да сте изслушали човека отсреща, това не ви прави особено добър слушател. Най-добре оставете лицето да говори, да изложи гледната си точка и едва тогава изкажете и вие мнението си на глас, но като част от решението на проблема, а не само за да кажете и вие нещо по темата.

4. Отегчавате се от повечето разговори, които не са свързани с личността ви

Това е характерно за лошите слушатели - на тях всички разговори им се струват скучни, особено когато не ги засягат лично. Те слушат, но без да чуват и често не успяват да вникнат и да разберат разговора. Най-много да се включат с някой глупав въпрос, който няма нищо общо с темата или не е по същество. 

5. Докато разговаряте, се разсейвате с телефона, компютъра си

Когато вашият приятел споделя важна информация с вас, опитайте се да се съсредоточите върху това, което ви казва. Не разсейвате съзнанието си с телефони и други умни устройства. Така вашият приятел ще се почувства нелепо и усещането за доверие помежду ви ще бъде нарушено.

6. Не можете да се фокусирате по време на дълъг разговор 

Ако често сте подложени на дълги, монотонни конферентни разговори, в които не трябва да участвате, а само да слушате, много е възможно да не успявате да асимилирате целия информационен поток и в даден момент да се усещате, че мисълта ви се рее на някъде.

7. Вие сте хиперактивна личност

 Хората, които правят много неща едновременно и които все бързат за накъде, имат проблеми с нивата на фокусиране. Опитайте се да отделяте по-голямо внимание на важните дискусии в живота си и ако се налага спрете на едно място и се концентрирайте. Така ще подобрите комуникационните си умения и ще укрепите връзките си с колеги, приятели и членове на семейството.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари