IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадокс: Алкохолът сплотява семейството

24 август 2016 14 20

Две чаши с вино са рецепта за щастлив брак

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички сме информирани, че алкохолните напитки са алтернатива на стреса. Те олекотяват неловките ситуации сред хора и съпътстват забавните мероприятия. Но в последно време 
стана ясно, че богатите на етанол напитки могат да направят брака ви по-щастлив, здрав и дълготраен.

Според изследване, публикувано в Journals of Gerontology: Psychology Sciences, двойките, които си пийват заедно по чашка вино, се радват на по-дълготрайни взаимоотношения. Това заключение става научен факт след направения обзор над навиците на 3000 женени двойки в приблизителна възрастова група 33 години.

Ръководителят на проучването, д-р Кира Бирдит от Мичиганския университет, е категорична – двойките, при които пиенето на алкохол е нещо за двамата, са много по-щастливи и 
стабилни от бракосъчеталите се, при които само един надига чашката. 

Данните от проучването позволяват на експертите да заключат, че когато само единият от двамата партньори пие алкохол, помежду им се появяват търкания по въпросите за семейния бюджет и материалното благосъстояние. Този казус е най-изразен, когато съпругата е хванала чашката. 

Тази част от труда на американските учени не представя нищо ново. Това са типичните скандали, за които вина има нетрезвото състояние.

Парадоксалното обаче, което откриват мичиганските експерти, е как една млада семейна двойка задълбочава връзката си и я прави по-дълготрайна, когато на масата се появи  бутилка. 

"Не сме сигурни защо това е така, но е възможно общите навици да са причина за по-добрите настроения в семейството", казва д-р Бирдит.

Разбира се под това „аклохолът сплотява семейството” не се има предвид да се изпиват индустриално количества. За постигане на щастие чашката трябва да се пълни веднъж-два пъти за наздравица.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари