IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три години бременна, ама не точно

1 октомври 2016 14 15

Животът на Маргарет Макмахон може да се сравни с ад

Снимки: The Sun

Снимки: The Sun

Когато 48-годишната Маргарет Макмахон от Белфаст, Ирландия, посетила лекаря си, защото имала подут стомах и абдоминална болка, тя била диагностицирана със синдрома на раздразнените черва.

Но Маргарет не изпитвала характерните за синдрома симптоми. За дълго време тя живяла сякаш е постоянно бременна – с подутия корем и честите позиви за уриниране...

„Беше като да съм вечно бременна, само че обикновено в такава ситуация очакваш дете след 9 месеца“, разказва Маргарет пред The Sun.

Години наред дамата от Белфаст се борела с хронични болки в бедрата и кръста. Често ѝ се случвало да попада в центровете за спешна помощ, където нищо не помагало за болките ѝ. След поредната визита с линейка до местна болница, Маргарет се усъмнила в диагнозата синдром на раздразнените черва.

Тя била неспособна да извършва ежедневните си задължения, стояла си вкъщи, не ходела на работа, защото напрежението върху отделителната ѝ система било огромно. Маргарет се оплаквала, не се чувствала добре, а когато хапвала дори по нещо мъничко, болката я съпътствала с часове.

Случаят на Маргарет бил необясним за лекарите. Те трябвало да се справят с този странен медицински случай.

В последните месеци на адски мъки, Мардж си направила компютърна томография. Платила си я сама, защото нямало медицински аргумент да ползва здравните си осигуровки. Последващата диагноза засилила притесненията ѝ.

Томографията разкрила голяма биологична маса в утробата на Маргарет, която по-късно била огледана и на ядрено-магнитен резонанс. Лекарите установили, че това не е раково образование, а миома – доброкачествен тумор на матката.

Миомите са изключително често срещани явления при жените, минали 30-те. Повечето възрастни дами минават през подобен сценарий, само че в общия случай миомите са мънички и не причиняват никаква болка. Големите туморни образования се срещат в 25% от случаите, характерни са с дълъг и тежък менструален цикъл, запек и абдоминална болка.

Маргарет обаче е изключение като за учебник. Нейната миома е дълга 18 см, пораснала е до размера на диня. За 3 години погрешни диагнози краят бил ясен – задължителна хистеректомия (оперативно отстраняване на матката).

„След като 3 години не можех да мръдна от къщи за 5 минути без да имам нужда от тоалетна, сега вече се върнах към нормалния живот, който водех допреди това“, разказва необичайната пациентка.

След хистеректомията Маргарет се насладила на дълго чаканата почивка в Испания със своето семейство.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари