IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ужасната работа вреди на вашето здраве?

23 октомври 2016 10 45

Ето 8 начина, по които страда тялото ни

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ужасната работа вреди на вашето здраве, дори и да не си давате сметка за това. Ако не сте щастливи в професията си, нищо добро не ви чака и в здравословен план.

Ето и и 8 изненадващи начина, по които вашите тяло и ум страдат заради лошия ви или неподходящ избор на работно място:

1. Лошата работа създава хроничен стрес

Ако сте ангажирани с работа, която наистина не харесвате, вие сами се излагате на силен стрес, а продължителният стрес доказано може да има сериозни последици за вашето здравословно състояние. Ако имате чести конфликти с шефа си или редовно сте притеснени в службата или свръхнатоварени, хормоните на стреса в кръвта ви кортизол и норепинефрин ще се повишат и ще предизвикат хаос във физическото и психическото ви здраве.

2. Лошата работа поставя здравето на сърцето ви в риск

Хормоните на стреса причиняват стесняване на кръвоносните съдове, което се отразява на кръвното налягане. Освен това се увеличава и скоростта на движение на холестерол в кръвоносните съдове на сърцето, така че развитието на атеросклеротична болест на сърцето (втвърдяване на артериите) се ускорява. Хората, които работят под стрес доказано са с по-голям риск да развият коронарна болест на сърцето или да претърпят инсулт.

3. Лошата работа понижава имунитета ви

Хормоните на стреса затрудняват способността на тялото да се бори с болестите и вирусите. Те нарушават функцията на имунната система и човек става по-податлив на инфекции. Тези хормони също променят функцията на имунната система, така че човек става по-склонен да развие автоимунно заболяване, като болест на Крон, улцерозен колит, ревматоиден артрит, псориазис и т. н.

4. Лошата работа буквално носи болки и страдания

Двама от всеки трима офис служители се оплакват от болки в долната част на гърба, врата, раменете, китките, коленете или кръста. Това е заради лошата стойка, която тези хора заемат в дългите си часове зад бюрото, прегърбени над клавиатурата и взиращи се в монитора. Освен това работата на бюро по 8 часа на ден доказано води до увеличаване на теглото, ако не се вземат мерки срещу това.

5. Лошата работа прави човек по-нещастен

Експертите твърдят, че служителите, които не са щастливи в професията си са по-склонни към тревожност и депресия, които могат да се отразят на други аспекти от живота им. Тези хора напускат офиса в лошо настроение и това се отразява на поведението им спрямо близките им хора.

6. Лошата работа увеличава изолацията

Твърде претоварените в службата хора са склонни да се оттеглят от останалата част от живота си. Те просто се изтощават и вечер искат да бъдат оставени на мира. Работохолизмът често е свързван с намалено психично благополучие.

7. Лошата работа може да доведе до проблеми с паметта

Стресиращата професия има лоши ефекти върху психичното здраве на човек, а това включва и затруднена концентрация и замъгляване на паметта. Хормоните на стреса доказано причиняват проблеми със запомнянето.

8. Лошата работа поставя бъдещето на човек в риск

Редовният стрес в 20-те и 30-те години на човек може да го направи нещастен на по-късен етап в живота му. Изследователите установили, че хората, които са имали ниска удовлетвореност от работата си на по-ранен етап в живота си са се сдобили с проблеми в съня, по-високи нива на депресия, прекомерна тревожност, по-лошо общо здравословно състояние, хронични настинки и болки в гърба на средна възраст.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари