IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TimeHeroes.org стартира национален Телефон на доброволеца

9 декември 2016 12 06

Целта е линията да служи основно на хора без достъп до интернет, както и на възрастните хора и пенсионерите в активна възраст

Снимка: Time Heroes

Снимка: Time Heroes

Целта на специалната телефонна линия е да служи основно на хора без достъп до интернет, както и на възрастните хора и пенсионерите в активна възраст в България. На 0700 80 082 всеки може да научи какви доброволчески инициативи се организират в региона му и как може да се включи в тях.

Екипът на TimeHeroes се вдъхновява за създаването на Телефона на доброволеца, след като попада на проучване на Евростат от 2014 г., според което близо половината пенсионери в България са застрашени от изолация от обществото. В същото време, редица международни проучвания сочат, че рискът от депресия при пенсионираните хора скача чувствително.

„TimeHeroes се стреми да прави доброволчеството достъпно и ангажиращо за всички. Същевременно забелязахме, че едва 6% от доброволците, ползващи timeheroes.org, са на възраст над 55 години”, казва Павел Кунчев, директор на платформата. „Българските пенсионери, наред с румънските, са с най-малък достъп до интернет в целия ЕС - едва 10% от тях ползват мрежата. Ето защо очакваме нашият Телефон на доброволеца да помогне повече хора в активна пенсионна възраст да стават доброволци. Доброволчеството е чудесен начин и след пенсиониране да продължиш да прилагаш уменията, над които цял живот си работил, да се чувстваш полезен и да намираш нови приятели.”

Надеждата на TimeHeroes е включването на доброволци в пенсионна възраст в смислени каузи да подобри социалния им живот, да намали степента на социалната им изолация и чувството на самота, да помогне да се чувстват активни, значими и полезни. Не на последно място, различни изследвания сочат, че доброволчеството подобрява психичното и физическото здраве на хората в третата възраст.

От края на ноември TimeHeroes приканва гражданите да отпечатат и залепят във входа си плаката с информация за Телефона на доброволеца, по този начин помагайки информацията за услугата да стигне до възрастните хора бързо и лесно. В мисията вече са се включили близо 300 души от цяла България, като този брой расте всеки ден.

Телефонът на доброволеца ще е активен всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа и е на цената на стандартен градски разговор.

Партньор в обслужването на телефонната линия е Telus International Europe.

За TimeHeroes

TimeHeroes.org е най-голямата платформа за доброволчество в България. Тя свързва социални и културни инициативи, които имат нужда от доброволци, с хората, които искат да дарят времето и уменията си за каузи. От създаването ѝ през 2012 година до днес над 31 000 души са се регистрирали в платформата, включвайки се над 50 000 пъти в над 1100 инициативи, организирани от 550 организации.

Повече информация и материали за Телефона на доброволеца са достъпни на: https://timeheroes.org/bg/pages/telefon-na-dobrovoletsa

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари