IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 факта за летенето със самолет

30 декември 2016 09 20

Запазете спокойствие при следващия си полет

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Почти всеки ден по новините чуваме за самолетни катастрофи, в които няма оцелели хора. Това наистина е трагично, но истината е, че ако скоро ви предстои полет, шансовете са във ваша полза отвсякъде.

Самолетните катастрофи се случват изключително рядко на фона на автомобилните. Данните сочат, че е 95 пъти по-вероятно да умрете от отравяне, в сравнение с перспективата да си отидете във фатална катастрофа във въздуха.

Ето и няколко факта за летенето със самолет, които ще ви помогнат да запазите спокойствие при следващия си полет:

1. Шансовете за оцеляване в самолетна катастрофа са високи

Дори ако самолетът започне да пада, вашите шансове за оцеляване в катастрофата са високи. В действителност, Европейският съвет за транспортна безопасност изчислява, че на всяка злополука с въздухоплавателно средство по целия свят, оцеляват 90 на сто от пътниците.

2. Все ще има лекар на борда

Ако вашият страх произтича от шанса ви да пострадате при инцидент и да няма медицинско лице наблизо, то бъдете сигурни, че на борда на самолета ви все ще има един лекар. Според едно изследване, публикувано в New England Journal, на всеки един полет се случва да пътуват по няколко медицински лица, които могат да реагират при спешна ситуация.

3. Тактиката за безопасност работи

Преди всеки един полет стюардесите преподават на пътниците урок по безопасност – как да се подготвят за катастрофа и как да използват кислородната маска. Е, според изследванията тези уроци наистина спасяват животи. В един тест на Discovery TV, изследователите поставят тестови манекени в катастрофа на Боинг 727 и го разбиват в пустинята. Анализът показва, че манекените се подготвят за удара като поставят главата си между краката и ръцете си върху главите си, както са научени в урока на стюардите. Това увеличава шанса им за оцеляване.

4. Турболенцията няма да унищожи самолета ви

Турболенцията е нещо супер неприятно, когато летите на хиляди метри над земята. В такъв момент е лесно да си представите как самолетът ви се разбива в бурното море. Но истината е, че до голяма степен това е само едно неудобство за пилотите. Така че това, което трябва да направите, когато има турбуленция е просто да си затегнете коланите!

5. Самолетът има резервни системи

Деветдесет и шест процента от реактивните самолети Boeing имат два двигателя. Тези самолети могат да летят само с един двигател и то в продължителен период от време. Те могат да си минат целия маршрут с един двигател.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Това за 90-те процента оцелели при самолетна катастрофа го разправяйте на дедовия- не на мене!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар