IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да се страхувате да бъдете уязвими

24 януари 2017 14 00

4 причини

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето хора са ужасени от идеята да покажат пред другите своята уязвимост. Особено, когато става дума за любов.

Обикновено ние смятаме, че ще се злепоставим, ако покажем, че ни боли, че сме наранени или тъжни.

Когато се чувстваме зле физически или емоционално нашият естествен инстинкт е да се защитим и тогава ние или изграждаме броня около сърцето си, или крием и отричаме своята уязвимост.

А ето и 4 причини защо не трябва да го правим:

1. Честно е да покажем как се чувстваме

Да покажеш че си уязвим, значи да покажеш искрено как се чувстваш, без маски и пози. Ако криеш емоциите си, ти лъжеш не само другите, но и себе си, а това носи психологическа тежест. Естественото поведение носи облекчение.

2. Криенето на чувствата е изтощително

Да бъдеш фалшив е уморително и натоварващо. Хората, които се крият зад маски, обикновено не са удовлетворени нито от живота си, нито от романтичните си отношения. Те обикновено са изпълнени с комплекси, чувстват се объркани и несигурни в себе си.

3. Изразяването на уязвимост ни прави по-силни

Когато човек е вцепенен от чувства като страх, срам, болка, вълнение или друг вид дискомфорт, той се учи да се справя със стреса. Ако в такъв момент той покаже чувствата си, а не ги прикрива, след време ще осъзнае, че това го е направило по-силен и устойчив психически.

4. Така показваме на другите какво искаме и от какво се нуждаем

Ако човек покаже на другите как се чувства, когато е преживял отхвърляне, присмех и/или провал, той всъщност увеличава шансовете си да получи съчувствие. Тоест, той изразява нуждите и желанията си явно и така има по-голяма вероятност те да бъдат уважени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

ромка ( преди 7 години )
Я сум таквус квото сум си. Кво ми на сърце тва ми на уста. Друг да му бере кахъра. Кът завия сикчку получавам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар