IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракът намалява стреса

15 февруари 2017 12 00

Противно на очакваното...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Съпругът или съпругата ни може да не ни стресират толкова, колкото смятаме. Според данни на проучване женените двойки имат по-ниски нива на хормона кортизол, познат още като „хормон на стреса“. Той регулира различни функции в организма, включително нивата на кръвната захар, отговора на имунната система и възпалителните процеси.

Тази информация не е съвсем изненадваща, тъй като изследователи и преди са посочвали ползите от брачния живот. В предишни проучвания се установява, че женените хора се радват на по-добро здраве, в сравнение с тези, които нямат половинка до себе си.

Последното проучване обаче за първи път предоставя и биологично доказателство, което обяснява начина, по който бракът се отразява на здравето. То е дело на изследователи от университета „Карнеги Мелън“ в САЩ. Те събират слюнка от над 500 участници, които са между 21 и 55 години, за период от три дни. Пробите се взимат ежедневно и са тествани за определяне на нивата на кортизола в организма.

Анализът на данни разкрива добрите новини за женените – при тях нивата на кортизола са по-ниски, отколкото при тези, които никога не са се женили, както и при разведените доброволци.

При проследяване на дневните нива на кортизол, се оказва, че сутринта те са най-високи и започват да се понижават през деня. Сред женените се наблюдава по-бърз спад в нивата на хормона. Това означава, че сред тях е намален рискът от развитие на сърдечносъдови проблеми.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари