Чудили ли сте се какво би било да изкачите връх Еверест? Малцина обаче са онези, които имат този шанс, или поне така беше досега.

Нова виртуална реалност може да ни потопи в преживяването, позволявайки ни да стигнем до най-високата точка на планетата, без въжета, екипировка и опасни препятствия.

Иновативната технология, разработена от Solfar Studios и компанията за визуални ефекти RVX, се нарича „Everest VR“ и вещае изключително вълнуващо преживяване. Експедицията започва от Базовия лагер, прекосява се ужасяващият ледник Кумбу, нощува се в Лагер 4, изкачва се Стъпката на Хилари и накрая се стига до заветния Еверест.

Виртуалното пътуване включва 18 от най-добре познатите маршрути, използвани при изкачване на върха, както и възможността да се използват различни стратегии.

Още по темата

След като се постигне тази цел има и режим, позволяващ на потребителя да се издигне над планинската верига и да я изследва от всички ъгли. Нещо като визуално телепортиране.

Включени са и фотографии от различните етапи на първата успешна експедиция до Еверест през 1953 г. Снимките са поставени на местата, където са направени.